IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина разреши закупуването на долари от физически лица

Мярката идва на фона на значителното ускоряване на инфлацията от началото на годината

11:00 | 28.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Аржентина разреши закупуването на долари от физически лица

Гражданите на Аржентина ще могат да купуват до 2 000 щатски долара на месец, ако месечната им заплата е над 7 200 песос (около 900 долара). Решението на управляващите в южноамериканската страна дойде на фона на значителното ускоряване на инфлацията в първите дни на 2014 г., съобщава BBC.

Въпреки възможността за физическите лица големите предприятия и инвеститори все още няма да могат да правят покупки на американските пари.

През миналата седмица Аржентина съобщи, че ще облекчи валутните ограничения, след като песото поевтиня с 11% – най-резкият еднодневен спад за последните 12 години.

По-рано щатски долари можеха да бъдат закупени само на черния пазар, което до голяма степен подхрани допълнително инфлацията в страната.

Началникът на кабинета на министрите Хорхе Капитанич заяви, че само "работещите специалисти, работниците и собствениците на малък бизнес" ще могат да купуват долари.

Въпреки това печелещите над 7 200 песос аржентинци все пак ще са ограничени до превалутиране на само 20% от заплатата си в долари, до максимум 2 000 долара на месец.

Според Брайън Колтън, глобален стратег в Legal and General Investment management, аржентинското правителство ще се намеси и в курса на песото. По думите му властите ще девалвират валутата до равнище от 8 песос за един долар спрямо настоящото ниво от 7 песос за долар.

Експертът посочи още, че същевременно местните власти ще покачат и лихвените проценти до 6%.

"Аржентина се нуждае от строга парична и фискална политика, за да се намали натискът върху разпродажбите на песото. В момента паричното предлагане нараства твърде бързо, създавайки инфлация и допълнително търсене на долари по официалния обменен курс", посочи още анализаторът.

През 2002 г. последната голяма криза в Аржентина срина доходите и жизненият стандарт на милиони. Проблемите доведоха до блокиране на дейността на правителството, необслужване на външните задължения и инфлация от 41% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още