IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия не расте за първи път от шест месеца

Обузданото вътрешно търсене е причината за това PMI индексът на HSBC да падне под 50 пункта

09:55 | 23.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Електротехници ремонтират електрическата мрежа в Чантиен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Електротехници ремонтират електрическата мрежа в Чантиен. Снимка: Ройтерс

Производството на Китай може да се свие за първи път от шест месеца насам, като добави допълнителен натиск над втората по големина икономика в света, показва последното проучване сред мениджърите и предприемачите в сектора, изготвяно всеки месец от HSBC и Markit Economics и цитирано от Bloomberg.

Предварителната оценка за изготвяния от HSBC индекс на мениджърите по покупките е отчел равнище от 49,6 пункта за януари спрямо 50,5 пункта през декември и така бе под очакванията на всички 19 анализатори, анкетирани от Bloomberg News. Равнище под 50 пункта индикира свиване на активността.  

Азиатските акции и австралийският долар увеличиха загубите, тъй като данните сочат отслабване на вътрешното и световното търсене. Докато Bank of America Corp. предупреди, че данните може да са били изкривени от празничните неработни дни в навечерието на Лунната Нова година, забавянето на производството ще добави нови тъмни краски към проблемите, които включват повишените лихвени проценти и риск от неизпълнение на инвестиционни продукти с висока доходност.

"Акцентът на политиците следва да се насочи към подкрепа на растежа",  коментира в свое изявление в Хонконг главният икономист за Азия в HSBC Хонбин Чу, цитиран от WBP Online. Днешният доклад "предполага омекотяване на инерцията на растежа за производствените сектори, които вече претеглиха увеличаването на заетостта", заяви още Чу. По думите му спадът в барометъра се дължи преди всичко на по-слабо търсене в самия Китай.

Shanghai Composite Index отчете спад от 0,3 на сто малко след публикуването на данните. 

„Да четеш PMI е наистина драматично", казва Су Ифан, главен икономист в Haitong International Securities Co. в Хонконг в интервю за Bloomberg Television. Повишаващите се разходи за финансиране добавят нови трудности и официалният PMI също ще покаже "тенденция за продължаващ спад", казва тя.

Китайските власти си поставиха за цел да възстановят икономиката и да направят растежа устойчив. Затова в момента управляващите в Пекин са по-малко склонни да насърчават експорта. Затова и правителството очаква по-бавен растеж на икономиката. Окончателният PMI индекс на Markit и HSBC ще бъде публикуван на 30-и януари. 

Признаците за свиване на PMI не са задължителни индикации, че производството се свива на годишна база. Фабричната продукция нарасна с 9,7% през декември в сравнение с година по-рано, спрямо темпа на ръст от 10 на сто през ноември, показаха данни от статистическата служба на Пекин по-рано през тази седмица.

Industrial & Commercial Bank of China Ltd. и China Credit Trust Co. Industrial & Commercial Bank заедно с правителството може да спасят инвеститорите при размирно и спадащо доверие, което да предизвика безпокойство за просрочията на инвестиционни продукти с висока доходност, пише седмичникът Time днес. ICBC и China Credit Trust може да поемат отговорност за по 25 на сто от плащанията за тръста в размер на 3 млрд. юана (496 млн. долара), съобщава вестникът на интернет страницата си днес, позовавайки се на близки до преговорите източници.

Докладът за производството от днес дава една от първите индикации за представянето на икономиката през 2014 г., след като данни по-рано тази седмица показаха, че икономическият растеж се забавя до 7,7% през четвъртото тримесечие от 7,8% в периода юли-септември. За тази година целта за растеж все още предстои да бъде обявена, след като за 2013 г. Пекин се стремеше към постигане на икономически ръст от 7,5%.

Повече за китайската икономика вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още