IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Падоан: ЕЦБ трябва да се подготви за количествени улеснения и отрицателни лихви

Съществува риск от дефлация, но не знам колко голям е той, заяви главният икономист на ОИСР

17:59 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Падоан: ЕЦБ трябва да се подготви за количествени улеснения и отрицателни лихви

Ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да бъдат подготвени да използват допълнителни инструменти на паричната политика, като например количествени улеснения, за да се преборят с опасността от дефлация. Това заяви пред австрийския вестник Der Standard главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и развитието (ОИСР) Пиер Карло Падоан.

"Съществува риск от дефлация, но не знам колко голям е", посочи анализаторът.

Изявлението му дойде само ден, след като Международният валутен фонд (МВФ) предупреди за назряващия риск от дефлация в региона в своя актуализиран доклад за глобалната икономика. От организацията отбелязаха, че шансът цените в рамките на валутния блок да се понижат е между 10 и 20%.

През миналия месец инфлацията в еврозоната отстъпи до 0,8% на годишна база в сравнение с постигнатите през ноември 0,9 на сто. Равнището е далеч под целта на ЕЦБ от около 2%, което породи множество коментари на експерти за възможността за допълнително понижение на лихвите.

Падоан допълни, че ЕЦБ трябва да бъде подготвена да намали лихвите по депозитите до отрицателни стойности. Широко дискутираната сред икономистите, но доста противоречива възможност, би целяла да извади парите от банките и да ги вкара в реалната икономика.

"Трябва да се предприемат нови мерки. Те включват европейски вариант на количествените улеснения. С това имам предвид масивните интервенции на вторичните пазари", отбеляза Падоан.

По думите му европейските банкери биха могли също така да разгледат възможността за удължаване на мандата на ЕЦБ в участието на първичните пазари, "каквото Фед и другите централни банки правят".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:32 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още