IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо половината участници в анкета на Bloomberg са песимисти за биткойна

Значителният подем в цената на виртуалната валута от създаването й насам отразява един голям балон, коментира експерт

11:26 | 22.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Близо половината участници в анкета на Bloomberg са песимисти за биткойна

Почти половината от международните инвеститори очакват цената на биткойна да се понижава, показаха резултатите от Bloomberg Global Poll.

Проведената на 17 януари анкета се основава на интервюта с 921 клиенти на Bloomberg. Респондентите, които са били интервюирани чрез техните Bloomberg терминали, представляват елитна група на лицата, вземащи решения в областта на финансите, пазарите и икономиката.

Изследването бе представено непосредствено преди започването на срещата на Световния икономически форум в швейцарския град Давос. По-голямата част от взелите участие в анкетата ще са сред официалните гости на събитието.

47% от анкетираните казват, че биха отворили къси позиции в биткойни. 11% от своя страна планират покупки на виртуалната валута, докато други 7% казват, че биха запазили текущите си експозиции. Цели 35 на сто пък нямат мнение по темата.

"Биткойнът не притежава необходимите характеристики на валута, като например стабилност за съхраняване на стойността, за да бъде успешен", заяви Франсоа Савари, главен инвестиционен директор на Reyl & Cie SA.

Резултатите от проучването отразяват смесените глобални настроения спрямо нашумялата виртуална валута. И докато тези, които гледат на технологията от гледна точка на математиката и алгоритмите са склонни да ѝ се доверят, то други се отказват поради високата волатилност на цената.

"Значителният подем на цената на биткойна от създаването му насам отразява един голям балон, по мое мнение", заяви Фабио Енрике Галдино де Карвальо, капиталов инвеститор в базираната в Сао Пауло брокерска къща Indusval. "Не мога да разбера как инвеститорите могат да плащат за нещо, което няма правни и солидни гаранции", допълни още той.

Биткойнът се появи на пазара през 2008 г., след като програмист или група от компютърни специалисти, представящи се под името Сатоши Накамото, го представиха на света. Към днешна дата валутата продължава да не е регулирана или поддържана от нито една централна банка или правителство по света.

По време на ранната търговия в Европа в сряда един биткойн се разменя за 955,60 долара при дневен спад от 0,46 на сто.

Повече за срещата в Давос може да видите в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още