IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работната сила в Китай се свива бързо

До 2050 г. тя ще намалее с около 270 млн. до малко над 650 млн. души, прогнозират от Deutsche Bank

11:44 | 21.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работната сила в Китай се свива бързо

Работната сила в Китай е намаляла за втора поредна година през 2013 г., пише CNBC. Това е тревожна тенденция, която при по-продължително развитие би могла да доведе до негативни последици за развиващите се пазари, смятат експерти.

Работоспособното население в държавата е намаляло с 2,44 млн. души до 919,64 млн. през 2013 г., сочат данни на Националната статистическа служба в Китай. Хората на възраст между 15 и 59 години, които се определят като работоспособни, съставляват 67,6% от китайското население, като това е с 1,6 процентни пункта по-малко от миналата година. 

До 2050 г. работоспособното население в страната ще е намаляло с около 270 млн. души до 651 млн., смята глобалният стратег на Deutsche Bank Санджеев Санял. Свиването на работната сила на Китай ще превърне страната от „фабриката на света“ в „глобалния инвеститор“, посочва той. Това ще открие възможности пред други развиващи се икономики, като Индонезия, Филипините и Индия, да заемат позиции на пазари, в момента доминирани от Китай, добави експертът.

Властта във втората по големина икономика започна да предприема мерки срещу демографските проблеми, съпътстващи страната през последните години. През декември официално беше одобрено разхлабването на политиката за едно дете в опит да се ограничат свиването на работната сила, застаряването на населението и половото неравновесие.

Въпреки това драстичният спад в работоспособното население е неизбежно, смята Санял. Заради неравномерното съотношение мъже/жени в Китай вече няма достатъчно жени във фертилна възраст, които да поддържат естествения прираст. На всеки 100 момичета се раждат по 118 момчета, сочи статистиката.

Освен данните за населението статистическата служба публикува и такива за икономическото неравенство. Коефициентът Gini, при който 0 означава абсолютно равенство, а 1 – пълно неравенство, спадна до 0,473 за 2013 г., спрямо 0,474 за 2012 г. Въпреки подобрението обаче Китай остава над границата от 0,4, която обозначава опасно високо ниво на неравенство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още