IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания отчете силен ръст в търговията на дребно

Покачването през последното тримесечие на 2013 г. от 3,2% на годишна база е най-силното от 2007 г.

13:01 | 17.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания отчете силен ръст в търговията на дребно

Продажбите на дребно във Великобритания се повишиха над очакванията както през декември, така и през последното тримесечие, показаха последните данни на Службата за национална статистика ONS.

Общите продажбите на дребно отчетоха впечатляващо представяне през четвъртото тримесечие на 2013 г. с ръст от 3,2% на годишна база. Покачването е най-силното от октомври 2007 г., отбелязва WBP Online.

Измерени на месечна база, общите продажби нараснаха с 2,6% в сравнение с пазарните очаквания за ръст от едва 0,3%. Месечните данни бяха подсилени от търговията в универсалните магазини, която се разшири с 8,7%, уточниха от ONS.

Данните на британската статистика показаха още, че продажбите на дребно с изключение на силно волатилните стойности на горивата са нараснали с 2,8% на годишна база. Пазарните очакванията бяха за скок от едва 0,3%.

Търговията на дребно е сред водещи мерки, които участват в изграждането на най-широкия индикатор за състоянието на една икономика – брутният вътрешен продукт (БВП). През третото тримесечие британската икономика нарасна с 0,8%, като разходите на домакинствата съставляваха 62% от БВП. Тримесечният икономически ръст бе осмият пореден и най-силният от второто тримесечие на 2010 г.

Експертите продължават да очакват, че потребителските разходи ще играят важна роля в генерирането на растеж на БВП през четвъртото тримесечие на тази година. Данните се очаква да бъдат публикувани по-късно през януари.

Непосредствено след публикуването на данните британският паунд печели позиции спрямо американския долар, поскъпвайки с 0,55 на сто до равнище от 1,6444.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още