IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евростат потвърди забавянето на инфлацията в еврозоната до 0,8%

Разминаването спрямо целевото равнище на ЕЦБ от 2% провокира нови опасения сред експертите за изпадане в дефлация

13:04 | 16.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Евростат потвърди забавянето на инфлацията в еврозоната до 0,8%

Индексът на потребителските цени в еврозоната се е покачил с 0,8 на сто през декември на годишна база, показаха окончателните данни на европейския статистически орган Евростат.

Финалната оценка на европейската статистика съвпадна с предварителните данни, публикувани по-рано през месеца, припомня WBP Online. Резултатът отстъпи спрямо отчетения през ноември годишен ръст от 0,9 на сто.

"Поглеждайки към основните компоненти на инфлацията в еврозоната, храните, алкохолът и тютюнът имат най-висок годишен темп на поскъпване през декември (1,8% в сравнение с 1,6% през ноември), следвани от услугите (1% в сравнение с 1,4% през ноември), неенергийните промишлени стоки (0,2%, какъвто бе и резултатът през ноември)", отбеляза Евростат в предварителния си доклад.

Данните за индекса на потребителските цени са следени с особено внимание от Европейската централна банка (ЕЦБ), която базира основната част от политиките си именно на този индикатор. Финансовата институция е заложила целево равнище на инфлацията от малко под 2 на сто. Разминаването спрямо резултатите от последните месеци провокира опасения сред някои експерти, че европейският валутен блок може да изпадне в дефлация въпреки кредитната експанзия на континента.

Въпреки забавянето на инфлацията през последния месец на 2013 г. членовете на базираната във Франкфурт ЕЦБ запазиха основния си лихвен процент на рекордно ниските 0,25 на сто. Лихвеният процент по пределното кредитно улеснение пък остана стабилен на ниво от 0,75 на сто.

"Въпреки че ЕЦБ остава категорична, че еврозоната не е изложена на дефлационен риск, банкерите несъмнено са неприятно изненадани от скорошното потапяне на инфлацията, която е повече от процентен пункт под целевата ставка", заяви главният икономист на IHS Global Insight за Европа Хауърд Арчър.

"ЕЦБ със сигурност би искала да видят инфлацията обратно над границата от 1% възможно най-скоро", добави още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 10 години
Много интересни данни. В Германия, която е съвсем приблизително 1/3 от икономиката на еврозоната, инфлацията е 1.4% с тенденция леко да пълзи нагоре. Отделно да не говорим, че при осн. лихва 0.25, инфлация от 0.8% хич не е ниска, Е, на някой им се иска английското 5% инфлация при 0.5% лихва, ама слава Богу Германиия не дава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още