IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените цени в САЩ с ръст от 0,4% през декември

Ръстът от 1,2% за цялата предишна година е най-слабият от кризисната 2008 г. насам

16:15 | 15.01.14 г.
Производствените цени в САЩ с ръст от 0,4% през декември

Цените на производител в САЩ са нараснали през декември за първи път в последните три месеца, спомагайки макар и минимално за годишно увеличение, коеото е най-малкото в последните 5 години, пише Bloomberg.

Индексът на производствените цени е нараснал с 0,4 на сто, оставайки в съответствие със средната прогноза на предварително анкетираните 79 икономисти. Месец по-рано данните на Министерството на труда на САЩ отчетоха минимално покачване от 0,1 на сто.

За цялата 2013 г. цените на производител се покачиха с 1,2 на сто, което е най-слабият годишен ръст от кризисната 2008 г. насам. Ръстът дойде въпреки безпредецентното вливане на ликвидност от страна на Федералния резерв, което според официалните статистически данни продължава да не успява да повиши инфлацията до целевите равнища.

Година по-рано цените на производител нараснаха с 1,4 на сто, като и тогава експерти окачествиха ръста като по-скоро слаб.

Прогнозите за промяната в цените на производител в анкетата на Bloomberg варираха от спад от 0,1 на сто до покачване от 0,8 на сто.

Същевременно базисните цени на производител са нараснали с 0,3 на сто през декември, надхвърляйки очакванията за скок от 0,1%. Почти половината от увеличението се дължи на ръста от 3,6% в цените на тютюневите изделия, който е най-големият от февруари 2007 г. насам.

Базисните цени се покачиха с 1,4% през 12-те месеца, приключващи през декември – най-малкият годишен ръст от 2010 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още