IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно в САЩ с ръст от 0,2% през декември

Очакваме потребителското доверие и увереността да продължат да се засилват, заяви експерт

16:08 | 14.01.14 г.
Търговията на дребно в САЩ с ръст от 0,2% през декември

Продажбите на дребно в САЩ са нараснали повече от очакваното през декември, като ваканционният сезон изглежда е накарал потребителите да са по-склонни към покупки.

Разходите на домакинствата са се увеличили с 0,2 на сто след покачването от 0,4% през ноември, показаха данните на Министерството на търговията на САЩ. Средната прогноза на анкетираните от Bloomberg 86 икономисти бе за по-скромен ръст от 0,1 на сто.

Ваканционният сезон вероятно е подпомогнал търговията на дребно, въпреки че температурите през последния месец на 2013 г. се смъкнаха до невиждани от четири години нива. В същото време покачването на потребителското доверие вследствие на падането на безработицата вероятно също е подкрепило склонността на домакинствата да харчат. Потребителските разходи съставляват почти 70 на сто от икономиката, според данни от 2013 г.

"Все още има силно търсене", заяви пред Bloomberg Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial Inc. "Очакваме потребителското доверие и увереността да продължат да се засилват с оглед на по-малкото насрещни ветрове сега в началото на годината", допълни още той.

Оценките в изследването на Bloomberg варираха от спад от 0,5 на сто до ръст от 0,6%. Резултатът за ноември бе ревизиран от първоначално отчетените 0,7 на сто.

За цялата 2013 г. продажбите на дребно са нараснали с 4,2% след скока с 5,4% година по-рано.

Друг правителствен доклад от днес показа, че разходите за стоки, закупени от чужбина, са останали без промяна през декември. Непромененият резултат в индекса на вносните цени последва спада от 0,9% през ноември.

Непосредствено след публикуването на данните зелените пари са практически без изменение спрямо единната валута, добавяйки 0,01% до 1,3673 долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още