IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията във Великобритания се забави до 4-годишен минимум от 2%

Най-големият натиск през декември е дошъл от по-ниските цени на хранителните продукти и безалкохолните напитки

12:25 | 14.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Инфлацията във Великобритания се забави до 4-годишен минимум от 2%

Потребителската инфлация в Обединеното кралство достигна най-ниското си равнище от ноември 2009 г. през последния месец на миналата година, показаха последните данни на Службата за национална статистика (ONS).

Индексът на потребителските цени спадна до повече от 4-годишното дъно от 2%. Месец по-рано бе отчетено равнище от 2,1 на сто, като пазарните прогнози бяха за запазване на нивото, пише WBP Online.

Най-новите данни за инфлацията са в разрез с целите на Английската централна банка (АЦБ), която се стреми към стимулиране на инфлационния натиск. Пикът в последните месеци бе достигнат през септември 2011 г., когато индексът на потребителските цени отчете равнище от 5,2%.

От гледна точка на паричната политика обаче по-ниският инфлационен натиск предлага повече възможност на централната банка да запази монетарната си политика гъвкава. По този начин осигуряването на евтина ликвидност до пазарите е далеч по-безпроблемно.

Въпреки че икономиката показва значителни признаци на съживяване, наскоро от АЦБ заявиха, че е твърде рано да затегнат политиката си. По думите на централните банкери по този начин може да се задушат първите признаци на по-устойчивото възстановяване.

Най-голям натиск върху общия индекс на потребителските цени през декември е дошъл от по-ниските цени на хранителните продукти и безалкохолните напитки, покачват данните на ONS.

Измерена на месечна база, инфлацията е била с 0,4% през декември в сравнение с покачването от 0,1% през ноември.

Същевременно в отделен доклад ONS информира, че индексът на цените на жилищата във Великобритания е нараснал с 5,4% през годината до ноември. По този начин равнището на измерителя надхвърли с 0,9% най-силния си резултат отпреди кризата, постигнат през януари 2008 г.

След публикуването на данните паундът се движи в тесни граници спрямо долара, поскъпвайки с 0,09 на сто до 1,6400.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още