IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Канада достигна 7,2% през декември

Най-голяма загуба на работни места е регистрирана в образователната система, земеделието и добивната промишленост

18:50 | 10.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Канада достигна 7,2% през декември

Нивото на безработица в Канада се увеличи до 7,2% през декември, след като работните места на пълна заетост намаляха, пише сайтът WBP, позовавайки се на данни на правителствената агенция Statistics Canada.

С 46 хил. работни места се е свил трудовия пазар в Канада през декември и по този начин отдели нивото на безработицата от петгодишното дъно от 6,9%, регистрирано през септември. Най-много места са съкратени в Онтарио и Алберта, а що се отнася до секторното разпределение най-големи са загубите в образователната система, земеделието и добиването на природни богатства в първичния сектор.

Спад се наблюдава и на самостоятелно заетите лица, а за държавния и частния сектори данните са идентични. Работните места на пълно работно време са намлели с 60 хил. през месеца, за сметка на скромно увеличение от 14 хил. на тези на непълно работно време.

На годишна база заетостта отчита ръст от 0,6% със създадени 102 хил. нови работни места през 2013 г., но те са само в частния сектор. Това е най-слабият ръст от 2009 г. насам.

С основен принос за увеличаването на безработицата е съкращаването на 19 хил. работни места в образователната система. Други 15 хил. са съкратени в сектора на персоналните услуги и гражданските и обществените организации.

Със земеделие през декември са се занимавали почти 10 хил. души по-малко, а в добива на природни богатства спадът е с 8 хил. работници. Единствените положителни резултати са регистрирани в здравеопазването и социалното подпомагане, където са били създадени нови 22 хил. работни места.

Младежката безработица в страната продължава да расте, като за хората между 15 и 24-годишна възраст тя е достигнала 14%. Тези на възраст между 25 и 54 г, ще разполагат с 38 хил. работни места по-малко.

На годишна база единствено сред хората над 55 г. се отчита увеличение на работните места. Това се дължи на застаряващото население в страната, отбелязва Statistics Canada.

На регионална база Онтарио губи 39 хил. работни места, Алберта – 12 хил., а Британска Колумбия е създала 13 хил.

Прогнозата на икономистите за 2014 г. е за ръст на заетостта в промишлеността и туризма заради паралелното отслабване на канадския долар и засилването на американския. Въпреки това специалистите призовават да не бъдат надценявани ползите от слабата валута, особено в краткосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още