IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в САЩ изненада със спад до 6,7% през декември

Все повече американци напускат работната сила, отказвайки се да търсят работа

16:28 | 10.01.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в САЩ изненада със спад до 6,7% през декември

Безработицата в САЩ неочаквано се е понижила до 6,7% през декември – най-ниско ниво от октомври 2008 г., въпреки че през последния месец на годината заради лошото време са били създадени само 74 хил. нови работни места, сочат данни на американското трудово министерство, цитирани от Bloomberg.

Броят на новосъздадените работни места в страната през декември е по-малък дори и от най-песимистичната прогноза, дадена от анкетиран от информационната агенция икономист. Това е и най-бавният темп на ръст на новите работни места от януари 2011 г. За сравнение, през ноември бяха създадени 241 хил. нови работни места.

Консенсусната прогноза на икономистите, анкетирани от Bloomberg, беше за 197 хил. нови работни места.

Намалението на безработицата обаче се дължи предимно на факта, че все повече хора напускат работната сила и се отказват да търсят работа, посочва агенцията. Данните сочат, че заетостта в сферата на образованието и здравеопазването е останала без промяна, в промишлеността е останала стабилна, забавила е ръста си в сектора на услугите, а в строителството и транспорта е намаляла.

Нивото на икономическа активност освен това се е понижило допълнително до 62,8% - най-ниско от 1978 г.

Същевременно слабият темп на наемане на нови служители има две обяснения. Едното е лошото време, а другото – че бизнесът изчаква да види доколко устойчиво е възстановяването на икономиката преди да продължи с търсенето на работна ръка.

Миналия месец е бил най-студеният от 2009 г. насам, а снеговалежът е бил с над 20% над нормата, според доставчика на метеорологични данни Planalytics Inc. Втората седмица на декември е била най-студената от поне 50 години насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 17 rate down comment 0
mitkooo
преди 10 години
maika mu stara padna pazara
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още