IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Австралия се сви рязко през ноември

Спадът дойде с оглед на по-силния износ на селскостопански стоки, метални руди и минерали

08:49 | 07.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търговският дефицит на Австралия се сви рязко през ноември

Австралийският търговски дефицит на стоки и услуги се сви рязко през ноември, подкрепен от силното отслабване на местната валута, предаде WBP Online.

Търговският дефицит достигна 118 млн. щатски долара през предпоследни месец на 2013 г., показаха данните на Австралийското статистическо бюро. Месец по-рано измерителят отчете равнище от 358 млн. щатски долара.

Резултатът изненада значително пазарните участници, които предвиждаха равнище от 300 млн. щатски долара.

Износът нарасна с 94 млн. щатски долара до 27,4 млрд. щатски долара, подкрепен от по-силното търсене на селскостопански стоки, метални руди и минерали.

Вносът от своя страна е отстъпил с 1% на месечна база след спада в потреблението на импортни стоки с близо 2%. Внесените услуги пък се смъкнаха с малко под 1 на сто.

Експертите от Westpac Bank отбелязват, че добрите данни за търговския дефицит са дошли вследствие на отслабването на австралийския долар. По този начин местните стоки са станали по-изгодни за притежателите на други валути.

Австралийските пари поевтиняха с близо 3 на сто спрямо щатския си съименник през ноември, което повиши значително постъпленията на експортно ориентираните местни дружества.

Същевременно бизнес доверието в страната се покачи с оглед на рекордно ниските лихвени нива, които стимулираха инвестиционните условия.

Повече от две трети от местните компании са все по-оптимистично настроени за икономиката през 2014 г. Проучването на Dun & Bradstreet базира резултатите си на сравнение с отпреди година, когато богатата на ресурси икономика започна постепенно да отчита ограничаване на инвестициите в добивната промишленост.

Търсенето на кредити се очаква да се засили през първите месеци на 2014 г. Близо 18% от фирмите прогнозират, че ще се нуждаят от допълнително финансиране, като равнището е най-голямото от края на 2011 г.

"Тези най-нови данни допълнително очертават картината на една икономика, която е стъпила на краката си след 2013 г.", посочи ръководителят на изследването Даниел Уудс. "Увеличението на наемането на нови служители и намеренията за инвестиции показват, че трябва да се подготвим за една година на силен растеж", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още