IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Zynga изпрати биткойнa отново над 1 000 долара

Разработчикът на игри за социални мрежи започна приемането на разплащания посредством дигиталните пари

09:30 | 06.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Zynga изпрати биткойнa отново над 1 000 долара

Цената на един биткойн отново надхвърли психологическата граница от 1 000 щатски долара. Ръстът дойде, след като разработчикът на игри за социални платформи Zynga оповести, че започва приемането на разплащания посредством електронната валута, пише BBC.

По време на късната азиатска сесия в понеделник един биткойн се разменя за 1 051,00 долара при дневен ръст от 3,96 на сто.

Zynga е една от най-значимите компании за разработване на видео игри за социални мрежи – доказателство, че виртуалната валута набира все по-голяма популярност.

В края на ноември 2013 г. стойността на криптовалутата достигна 1 250 долара. Въпреки това дни по-късно бе отчетено рязко поевтиняване, след като китайските власти повишиха регулациите върху алтернативното парично средство. След оповестяването на рестрикциите цената на един биткойн на борсите в Китай се смъкна до едва 2 560 юана, или 421 долара.

Решението на Zynga да започне приемане на разплащания посредством дигиталната валута последва това на Ouya – разработчик на Android-базирани приложения, който прибегна до хода през миналия месец.

Готовността и на други компании да започнат приемането на разплащания с биткойни е използвана като силен коз от поддръжниците на електронната валута. Паричното средство продължава да не е подкрепено или регулирано от нито една централна банка или правителство.

Популярността на биткойна нарасна силно през 2013 г., след като американските власти окачествиха виртуалната валута като "легитимна финансова услуга".

Същевременно в края на миналата година Европейският банков орган (ЕБО) предупреди обществеността за потенциалните рискове от използването на биткойни.

"В момента не съществува специфична регулаторна защита в Европейския съюз, която ще защити потребителите от финансови загуби, ако някоя платформа за обмен не успее или излезе от бизнеса", заявиха от ЕБО.

Втората най-голяма икономика в света – Китай, също прибегна до намеса на пазара, ограничавайки възможността на местните банки да търгуват с биткойни. По думите на местните власти паричното средство няма правен статут на валута и не може да се използва като такава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
avramcho
преди 10 години
той и Цукърбърг "изпрати" Сурат Тефтера преди ИПО-то до $ 50 / акцияслед старта някои знаят какво стана ;) ............."Изпращачи" има достатъчно , мераклии -също скоро се очаква да "изпратят" и носните кърпички до нов връх ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
citizen_bg
преди 10 години
Засега отношението на банкерите към биткоина е по-скоро снизходителното: "Оставете децата да се наиграят." Понеже човек мре да повтаря грешките си печатарите знаят, че пак ще се опре до тях. Силата на биткоина е докато той все още не е концентриран в малко ръце, не се печтата безразборно и има доверието на хората. Стремежът за натрупване и изземване от оборота като нищо ще го прати при златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
abdul
преди 10 години
Това, че "няма правен статут на валута и не може да се използва като такава" съществува само в закостенелите глави на разни чиновници. Истина все по-често ще им бъде набивана в кофичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още