IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли доларът да поевтинее през 2014 г.

Зелените пари ще загубят статута си на безопасно убежище, смятат експертите от Wells Capital Management

16:12 | 04.01.14 г. 1
Може ли доларът да поевтинее през 2014 г.

Американският долар ще поевтинее през предстоящите 12 месеца, като вследствие на възстановяването на световната икономика валутата ще изгуби статута си на безопасно убежище, смятат експерти.

Зелените пари изгубиха позиции от лятото на 2013 г. насам след първоначалния оптимизъм, който породи заявката на Федералният резерв на САЩ да свие стимулите. Като цяло пазарните нагласи за 2014 г. са, че американската валута ще набере сила. Не така смятат обаче анализаторите от Wells Capital Management.

Експертите очакват доларът да се отслаби на фона на постепенното стабилизиране на глобалната икономика.

"Реалният ръст на БВП на САЩ вероятно ще надхвърли 3 на сто през тази година и като цяло това се очаква да засили щатския долар. Въпреки това повечето други икономики също ще постигнат ускорения. И в повечето случаи темпът на икономическо подобрение там ще е по-значителен в сравнение с този в САЩ. Това трябва да доведе до по-слаб долар", коментира Джим Полсън, главен инвестиционен стратег и икономист в Wells Capital

По думите му корекцията на програмата за количествени улеснения на Фед няма да свие паричната база и следователно няма причина да се смята, че понижаването на стимулите ще даде тласък за поскъпване на долара.

Според него зелените пари ще загубят статута си на безопасно убежище, който бе извоюван по време на финансовата криза. Промяната ще дойде с оглед на доверието в устойчивото възстановяване в световен мащаб.

Джим Полсън е сред малцината анализатори, които очакват понижение на щатската валута през следващата година въпреки корекцията в поликата на Фед.

"Доларът ще бъде най-силната валута сред страните от Г10 през 2014 г.", заяви от своя страна пред CNBC Иън Станард, ръководител на европейските валутни пазари в Morgan Stanley.

Валутният анализатор в BNP Paribas Майкъл Снейд посочи, че доларът ще се справя добре срещу нископродуктивните валути, като еврото и йената, поради различните политики на централните банки.

"Тъй като еврозоната е изправена пред инфлационен натиск, Европейската централна банка ще облекчи политиката си допълнително", отбеляза анализаторът, допълвайки, че Централната банка на Япония ще следва подобен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още