IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се потопи в близост до 500 долара

Спадът е продиктуван от последните ограничителни мерки от страна на Китай

11:24 | 18.12.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът се потопи в близост до 500 долара

Стойността на един биткойн се потопи значително в последните часове, отстъпвайки с повече от 50% от достигнатите рекордни равнища в края на ноември, пише CNBC.

По време на ранната европейска сесия в сряда цената на един биткойн достига 530 долара. Само в рамките на днешната търговията дигиталното парично средство поевтинява с 26,69 на сто.

Експерти отчитат, че спадът се дължи основно на действията на китайските власти, които във вторник наредиха на всички доставчици на платежни услуги в страната да прекратят предлагането на клирингови услуги на плащания с биткойни.

Китайската централна банка регулира виртуалната валута за първи път на 5 декември, когато забрани на местните финансови институции и доставчици на платежни услуги да извършват сделки чрез нея.

"Съобщението на Китайската централна банка от 5 декември бе малко неясно, но сега има по-голяма яснота", посочи във вторник Зенон Капронови, управляващ директор на финансовата консултантска компания Kapronasia. "Това, което разбираме сега, е, че след китайската Нова година вие няма да можете да получите парите от платформите", добави той.

Същевременно най-голямата платформа за онлайн разплащане с биткойни – BTC China, e прекратилa приемането на депозити в китайски юани поради наложените ограничителни мерки.

"Клиентите не трябва да се притесняват. Останалите депозитите продължават да се приемат, тегленията все още са позволени. Няма нужда от паника по този въпрос", отбеляза главният изпълнителен директор на BTC China Боб Лий.

"Борсите за биткойни са законни... така че нашият бизнес все още е легитимен. Ние обаче сме под известен натиск по отношение на способността да се разплащаме с трети страни. Така че търсим алтернативи", добави още той.

BTC China се занимава само и единствено със сделки с биткойни. По думите на Лий неговата компания няма планове в близкото бъдеще да обсъди въвеждането на други услуги.

Нашумялата напоследък електронната валута позволява на потребителите да обменят онлайн кредити за стоки и услуги. Въпреки че зад гърба си няма нито централна банка, нито правителство, биткойнът е създаден на базата на сложен математически алгоритъм, който регулира „производството“ на паричните знаци, известно като „добив“.

Според експертни оценки в момента в обращение има около 12 млн. биткойна. Заложената от алгоритъма максимална възможна капитализация на пазара е 21 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Vladi666
преди 10 години
много много :Д
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ох на бати. Колко ли потънаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още