IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Очакваният подем на долара преди срещата на Фед не закъсня

Пазарните погледи вече са насочени към заседанието на Фед на 17-18 декември

09:30 | 16.12.13 г.
Очакваният подем на долара преди срещата на Фед не закъсня

Щатският долар достигна най-високото си равнище спрямо японската йена и поскъпна спрямо еврото в петък на фона на дългоочакваната среща на Фед през тази седмица, пише Investing. Част от пазарните прогнози включват възможността за свиване на стимулите още в началото на 2014 г. По този начин очакваният от експертите подем на зелените пари не закъсня.

Очакванията за намаление на 85-милиардните месечни покупки на активи от страна на Фед бяха подсилени от добрите данни за продажбите на дребно в САЩ за ноември. Публикуваният в четвъртък доклад добави нова нотка на оптимизъм, че икономическото възстановяване на Щатите продължава.

Като положителен сигнал през предходната седмица бе разглеждано и постигнатото споразумение за бюджета на САЩ. Сделката осигури на правителството финансиране за следващите две години, през които държавният дефицит ще бъде съкратен с 23 млрд. долара.

В петък USD/JPY се повиши до 103,92 – най-високото ниво от октомври 2008 г. Впоследствие двойката затвори при равнище 103,19.

Доларът се отдръпна от достигнатите върхове, тъй като последните данни от страната показаха, че инфлацията на цените на производител се е смъкнала с 0,1% през ноември.

По-слабите от очакваното данни измениха леко очакванията, че Федералният резерв ще започне още сега поетапно изтегляне на стимулите.

Йената остана под силен натиск поради опасенията, че Централната банка на Япония ще трябва да увеличи размера на покупките си на активи през следващата година, за да постигне целевата си инфлация от 2% до 2015 г.

По време на петъчната сесия EUR/USD падна до 1,3710 – най-ниското равнище от 9 декември. В края на търговията двойката затвори на ниво от 1,3739 при дневно отстъпление от 0,09%.

Еврото също постигна 5-годишен максимум спрямо йената в петък, като EUR/JPY се повиши до 142,83 – най-високото ниво от октомври 2008 г. Двойката завърши сесията при ниво от 141,81, отчитайки спад от 0,27 на сто.

Междувременно австралийският долар удари близо 3-месечно дъно спрямо щатския си съименник. Гуверньорът на местната централна банка Глен Стивънс заяви, че институцията иска да постигне обменен курс на „Австралиеца“ в близост до 0,85 долара, което ще подкрепи износа на страната.

AUD/USD достигна дъно от 0,8908 – най-слабото равнище от 30 август, преди да се покачи леко до 0,8965. Двойката изгуби общо 1,33% на седмична база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още