IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

САЩ отчете трети пореден спад на цените на производител през ноември

За последно индексът на цените на производител се смъкна в три поредни месеца в края на 2012 г.

16:44 | 13.12.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ отчете трети пореден спад на цените на производител през ноември

Цените на производител в САЩ отчетоха спад за трети пореден месец през ноември въпреки сигналите за възможна стабилизация на годишна база.

Данните на Министерството на труда на САЩ показaxa, че индексът на цените на производител е отстъпил с 0,1% през миналия месец след спада от 0,2 на сто през октомври и този от 0,1 на сто през септември. За последно измерителят се смъкна в три поредни месеца в края на 2012 г.

Същевременно мярката, измерваща цените на производител без храните и енергията, е нараснала с 0,1%. Докладът за ноември съвпадна с очакванията на всички икономисти, анкетирани от MarketWatch.

Цените на едро на енергийните продукти са отстъпили с 0,4% през ноември след спада с 1,5 на сто през октомври. Пазарните оценки на хранителните стоки на едро пък са останали без изменение през миналия месец след ръста от 0,8% през октомври.

Измерени на годишна база, цените на производител в САЩ са се покачили с 0,7% през ноември в сравнение с ръста с 0,3% през предходния месец, когато бе отчетено най-слабото покачване в последните пет години.

"Въпреки че показателите на растежа в САЩ се подобряват, инфлационният натиск остава много вял", отбеляза експертът от CIBC World Markets Андрю Грантъм.

Анализатори са на мнение, че ниската инфлация ще принуди Федералния резерв да запази размера на стимулите си. Федералната комисия за отворения пазар (FOMC) към централната банка ще се срещне на 17-18 декември, за да определи бъдещето на паричната политика.

Някои наблюдатели дори очакват институцията да увеличи скоростта на закупуваните активи. Други пък смятат, че в началото на 2014 г. под председателството на новия ръководител Джанет Йелън обемът на програмата ще бъде свит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 10 години
Данните, които пуска в обръщение американското правителствто са безобразно фалшифицирани. Никой няма намерение да намялава печатането на пари защото ако го направят, измислената им икономика ще се сгромоляса епично. Америка отдавна изнесе всички свестни работни места в Китай, растежът се базира само на *** консумация, която пък се поддържа само и единствено от още по-малоумно радздаване на кредити. Те сами разбират, че ако не върнат производствените основи на икономически растеж са загубени, но няма да го направят,защото 1-ят % от населението,които държат богатството на страната,са алчни за 5 галактики и няма да започнат да отварят наново фабрики в САЩ след като са свикнали вече с почти безплатния, робски труд в Китай,който им излиза без пари.В замяна на това продукцията се продава скъпо и прескъпо в САЩ и особено в Европа. Печалби-космически.Дреме им за безработицата.Печатането няма да спре докато не пропадне целият свят.Дотогава този момент все ще се отлага....доколкото може
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Vladi666
преди 10 години
Всеки месец така да отчитат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 10 години
Според мен трябва още, какво са 3 трлн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Internet
преди 10 години
Такава дефлация - след 3 трилиона долара напечатани Тези са на смъртно ложе май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още