IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската инфлация се ускори до 1,3% през ноември

Разходите за живот в първата по сила икономика на континента се оттласнаха от достигнатото месец по-рано 3-годишно дъно

10:58 | 11.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германската инфлация се ускори до 1,3% през ноември

Германската инфлация се оттласна от достигнатото през октомври 3-годишно дъно, но въпреки това остана под целевото равнище от 2 на сто, възприето в Европа, пише WBP Online.

Разходите за живот в първата по сила икономика на континента са се покачили с 1,3% на годишна база през ноември, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis).

Измерени на месечна база, потребителските цени са отчели растеж от 0,2% през миналия месец спрямо октомври, когато индексът на потребителските цени отбеляза спад от 0,2 на сто.

Както и през предходните месеци, ниското равнище на инфлацията се дължи главно на спада на цените на петролните продукти (-6,5%) на международните пазари. Същевременно ръстът на цените на хранителните продукти също се е забавил – до 3,2% спрямо средното равнище от 4 на сто пред предходните периоди.

Междувременно германското индустриално производство изненадващо се е влошило през октомври спрямо септември, съобщи по-рано през седмицата Министерството на икономиката и технологиите.

Измерен на сезонно коригирана база, обемът на продукцията на фабриките, мините и комуналните услуги в най-голямата икономика на еврозоната се е понижил с 1,2% през десетия месец.

Резултатът изненада значително експертите, които предвиждаха ръст от 0,7%. През септември окончателни данни показаха скок с 0,7 на сто на месечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още