IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската индустрия отново расте през октомври

Производството се е увеличило с 0,4% на фона на цялостен растеж от 0,8% през третото тримесечие

13:06 | 10.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британската индустрия отново расте през октомври

Индустриалното производство във Великобритания отбеляза ръст за втори пореден месец през октомври и даде знак, че възстановяването на икономиката запазва импулса си в началото на четвъртото тримесечие, пише Bloomberg.

Производството се e увеличило с 0,4% спрямо септември, когато нарасна с 0,9%, обяви Службата за национална статистика днес. На годишна база пък ръстът е 3,2%.

Промишленото производство също се e увеличило с 0,4% на месечна и с 2,7% на годишна база докато добивът на нефт и природен газ е намалял с 2,5% на месечна база. Цялостният растеж на икономиката през третото тримесечие е 0,8%.

Ръстът е бил воден от транспортното и машинното оборудване, както и от производството на гума и пластмаса. От 13 отрасъла в промишлеността 7 са отбелязали ръст, а 6 – спад.

Според друг самостоятелен доклад износът е намалял с 1,3% на месечна база през октомври, а вносът е спаднал с 1,9%. Дефицитът на търговията със стоки се е свил до 9,73 млрд британски лири от 10,1 млрд през септември. Търговията с услуги е постигнала излишък от 7,11 млрд. лири и така общият баланс на британската търговия отбелязва дефицит от 2,62 млрд. долара.

Докато перспективата пред икономиката се подобрява, продължителният растеж "ще изисква по-енергично и балансирано глобално възстановяване“. Това каза гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни вчера в своя реч в Ню Йорк.

"Възстановяването набира скорост, но икономиките са далеч от нормалното си състояние. Ливъриджът все още е висок, а слабото търсене на износа на развитите икономики може да се проточи още“, добави още Карни.

Коментар по темата на Нейра Чехич от Bloomberg може да видите във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още