IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френското индустриално производство остана изненадващо на червена територия

Спадът се дължи основно на пониженото търсене при производството на електричество и газ

10:35 | 10.12.13 г.
Френското индустриално производство остана изненадващо на червена територия

Индустриалната продукция във Франция изненадващо остана на червена територията през октомври, показаха последните данни на Националния институт за статистика и икономически изследвания (INSEE).

Индустриалното производство във втората по сила икономика на континента се понижи с 0,3% през десетия месец, оставайки под прогнозите за ръст от 0,1 на сто, съобщава WBP Online.

Спадът се дължи основно на пониженото търсене при производството на електричество и газ (-3,8% на месечна база).

На противоположния фронт се е намирало производството на компютърна техника, електроника и оптични продукти (2,5%), както и производството на машини и оборудване (0,7%).

Измерено на годишна база, индустриалното производство е останало непроменен през октомври, докато промишленото е напреднало с 0,7%.

Френският брутния вътрешен продукт се очаква да нарасне с 0,5% през трите месеца, приключващи на 31 декември. Скорошната прогноза на Френската централна банка е с 0,1 процентни пункта повече в сравнение с първата оценка.

Правителството на президента Франсоа Оланд прогнозира, че френската икономика ще се разшири с поне 0,1% през 2013 г., след като страната излезе от рецесията в началото на годината.

Миналият месец пък агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's понижи с една степен кредитната оценка на страната до АА заради съмненията, че политиките на Оланд ще въздействат на растежа на икономиката чак в средносрочен план.

Миналата седмица и Централната банка на Германия излезе с по-оптимистичка оценка за икономиката на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още