IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай с поредна доза данни, разсейващи страха от промяна на монетарната политика

Инфлацията в азиатската икономика се е забавила до 3 на сто, търговският излишък продължава да расте

09:15 | 09.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай с поредна доза данни, разсейващи страха от промяна на монетарната политика

Инфлацията в Китай се е свила до 3 на сто на годишна база през ноември. Това е под предварителните очаквания на анализаторите, които бяха за запазване на темпа от октомври – 3,2 на стo, пише CNBC.

На месечна база животът в азиатската икономика е поетинял с 0,1 на сто. Според анализатори с основна заслуга за спада в цените са хранителните стоки. Те са се свили с 5,9 на сто на годишна база, след като през октомври спадът им беше 6,5 на сто.

В същото време на ниво производствени цени е отчетена дефлация за пореден месец. Те са се свили с 1,4 на сто на годишна база след спада от 1,5 на сто през октомври. На месечна основа производствените цени са останали без промяна.

„През следващите месеци инфлацията няма да бъде голям проблем и очакваме монетарната политика да остане неутрална”, коментира Лу Уънбо, икономист в Xiangcai Securities за Ройтерс.

По-рано от Китай дойдоха и други позитивни новини, даващи доказателства, че втората по големина икономика остава стабилна. Те са свързани с търговското салдо на страната, което е достигнало излишък от 33,8 млрд. долара при прогнозирани 21,7 млрд. долара.

Експортът е нараснал с 12,7% през миналия месец на годишна база, показаха данните на Китайската митническа администрация. Резултатът се оказа по-добър от средната прогноза на анкетираните от Ройтерс експерти за ръст от 7,1 на сто.

Вносът от своя страна се е покачил с 5,3 на сто на годишна база, което е под прогнозата на експертите за покачване с 7,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още