IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпението, спокойствието и увереността определят успеха на всеки трейдър

Проблемите на американската образователна система са сходни с тези у нас, заяви победителят в трейдинг състезанието на MIT Кубрат Данаилов

10:28 | 05.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кубрат Данаилов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Кубрат Данаилов. Снимка: Личен архив

– Какви качества се изискват, за да спечелиш подобно състезание?

Чисто индивидуалните качества, които разграничават успешните от неуспешните отбори, са търпение, спокойствие и увереност в моделите, които отборът е изработил. В повечето симулации ни се наложи да поемем определено количество риск, диктувано от стратегиите, които разработихме преди състезанието. В определени моменти държахме позиции, които драстично се различаваха от това, което пазарът диктуваше. В момента, в който започнат да се трупат нереализирани загуби, паниката може да те накара да забравиш, че има причина да държиш точно тази позиция.

Разбира се трябват късмет и издръжливост. Състезанието продължава цял ден, като всяка грешно преценена сделка може да коства на отбора ти 10-20 позиции в класирането за текущата симулация.

Не на последно място, важен е и отборният елемент. Аз и партньорът ми открихме в хода на състезанието, че за всеки рунд един от нас се справя по-добре или като трейдър, или като анализатор, като това ни позволи не само да пестим сили от рунд на рунд, но и да постигнем оптимални резултати.

– За да спечелите подобен конкурс, несъмнено имате детайлен поглед към движенията на капиталовите пазари. Каква 2013 г. изпращат глобалния фондов пазар?

Уви, засега интересът ми към финансите е академичен в по-голямата си част и повечето от знанията ми са на ниво модели и симулации.

– Студент сте в Принстън, но сте завършил средното си образование в България. С какво според вас американската образователна система превъзхожда нашата?

Последните 5 години от средното си образование преминах в Американския колеж в София, а преди това бях в Софийската математическа гимназия. Колежът следва сложна смесица между българската и американската образователна методология. Винаги ми е било трудно да разгранича къде свършва българското и къде започва американското, най-вече защото по-голямата част от преподавателите ми бяха българи.

Това, което забелязах, когато пристигнах в Щатите, е че дори тук хората говорят за огромни проблеми, подобни на тези, цитирани в българските медии напоследък, във всички етапи на образованието - от детската градина до университета. Особено важна изглежда липсата на добри и мотивирани учители, както в Америка, така и в България.

Искам да използвам случая да благодаря на всичките си учители за времето и старанието, което са вложили в обучението ми – тези от Софийската математическа гимназия, Американския колеж, както и всички участвали в подготовките на българския национален отбор по математика.

– В какво направление виждате професионалното си развитие след завършване на образованието си?

Все още не съм напълно сигурен с какво искам да се занимавам, след като завърша бакалавърската си степен. От една страна, обичам и се наслаждавам на изучаването на т.нар. „теоретична“ страна на математиката, но пък от друга състезателният елемент и динамиката на финансовия свят ме влекат. Имам още една година да опитвам различни неща и да се усъвършенствам, пък след това ще видим накъде ще ме отвее вятърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Като ви сложа един до друг (теб и него), и двамата продукти на 2 системи, той поне изглежда доста по-нормално, пък и както се вижда, се доказва в неща (и на места), където има доста голяма конкуренция.Поздравления за Кубрат Данаилов а на любителите на руските ракети носители на ОМП пожелавам да вдигнат още една наздравица (повода е без значение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 10
Melani2
преди 10 години
Никога досега измамниците не са имали толкова голям успех;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Melani2
преди 10 години
Симулативните игри несъмненео привличат внимание и пак внимание на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Още едно момче- 100%-ов продукт на "нео-либералната матрица"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още