IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпението, спокойствието и увереността определят успеха на всеки трейдър

Проблемите на американската образователна система са сходни с тези у нас, заяви победителят в трейдинг състезанието на MIT Кубрат Данаилов

10:28 | 05.12.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Кубрат Данаилов. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Кубрат Данаилов. Снимка: Личен архив

21-годишният Кубрат Данаилов е студент по математика в Принстънския университет в САЩ. През ноември в екип заедно със свой колега той спечели престижното състезание по трейдинг на Масачузетския технологичен институт (MIT).

В събитието взеха участие повече от 100 студенти от най-престижните американски университети – Харвард, Принстън, Йейл, МIТ, Колумбийския университет и други. Надпреварата се спонсорира от най-големите банки и брокерски къщи от финансовата индустрия на САЩ.

Преди да започне образованието си в САЩ Данаилов стана Балкански шампион по математика за 2011 г. Носител е и на два бронзови медала от Международните олимпиади по математика през 2010 г. в Казахстан и през 2011 г. в Амстердам.

– Г-н Данаилов, поздравления за спечелването на престижния конкурс на MIT. Как стигнахте до победата?

Благодаря ви. Като погледна назад, мога да кажа, че до успеха ни се стигна след доста усилена подготовка. Важните параметри за всяка една от частите на състезанието бяха разпратени до участниците около седмица преди събитието. Убеден съм, че успехът ни се дължи не само на това, което бихме нарекли „интуиция на момента“, но и на сериозното внимание, което отделихме на разработването на собствени компютърни модели и свързването им с трейдинг платформата.

– Как протича трейдинг надпреварата на MIT?

Състезанието се състои от пет различни симулации на търгуване на различни финансови инструменти в различни среди. Във всеки един момент един от членовете на отбора е трейдър, като той въвежда офертите в системата, а другият е анализатор. Четири от рундовете бяха посветени на електронното търгуване, като се използва софтуер, който е разработен в университета на Торонто.

Финансовите инструменти, които търгувахме електронно, бяха акции, фючърси и европейски опции, като всички те бяха измислени, т.е. не търгувахме с реално съществуващи символи. Разликите в рундовете с електронна търговия не се състоят само в комбинацията на наличните инструменти, но и във вида новини и сигнали, които платформата създава и разпраща до всички участници на пазара.

Единствената симулация, която не беше базирана в електронната платформа, беше от тип pit-trading – по един човек от отбор слиза в pit-а и започва да търгува индексови фючърси с останалите състезатели. През това време партньорът му, чрез жестове с ръце, му предава информация за движението на индекса.

Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
Като ви сложа един до друг (теб и него), и двамата продукти на 2 системи, той поне изглежда доста по-нормално, пък и както се вижда, се доказва в неща (и на места), където има доста голяма конкуренция.Поздравления за Кубрат Данаилов а на любителите на руските ракети носители на ОМП пожелавам да вдигнат още една наздравица (повода е без значение).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 10
Melani2
преди 10 години
Никога досега измамниците не са имали толкова голям успех;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 4
Melani2
преди 10 години
Симулативните игри несъмненео привличат внимание и пак внимание на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 14
SS-23
преди 10 години
Още едно момче- 100%-ов продукт на "нео-либералната матрица"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още