IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индия приема първите две биткойн конференции в Азия

Искаме биткойните да бъдат признати и достъпът им да стане по-лесен за хората, коментираха индийски инвеститори

16:27 | 02.12.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Индия приема първите две биткойн конференции в Азия

Откакто популярността на биткойните започна да се разширява с всеки изминал ден, регулаторите станаха все по-загрижени за потенциалните рискове от пране на пари посредством дигиталната валута. Сериозността на предизвикателство бе припозната както в САЩ и Европа, така дори и в Индия, пише Indian Times.

Правителствата по света са изправени от една страна пред дефицит на официална легитимност на паричното средство, което при определени обстоятелства може да го постави и в категорията "незаконно", а от друга – от засилване на разпространението му. Немалък брой търговци на дребно в страни като САЩ и Китай вече започнаха да приемат биткойни за различни цели, включително и, например, за доставка на пица.

Съществуващи едва от малко над три години, биткойните вече се превърнаха в най-скъпата валута в света с единична стойност от над 1 000 долара, или около 63 000 индийски рупии. Значителният ръст постави множество въпроси пред управляващите в Ню Делхи – дали трябва регулация или не, кой трябва да я извършва, какъв трябва да бъде регламентът, как да се регулира и т.н.

Феноменът "биткойн" ангажира вниманието на почти всички регулаторни органи в индийския финансов сектор, както и дори на агенциите за икономически престъпления.

"Към настоящия момент ние не регулираме биткойните, но се наблюдава развитие", заяви говорител на Индийската централна банка.

Изглежда, че регулаторните органи по света отново са в очакване на първата крачка, която за пореден път ще бъде направена в САЩ. В последните седмици американските власти активно обсъждат възможния път за развитие на най-популярните в момента дигитални пари. Сред основните разисквани теми са въвеждането на правила срещу изпирането на пари посредством биткойните, както и подобряване на приложимостта им в широк кръг финансови транзакции в страната.

Плановете на регулаторите от една страна засилиха сигурността в все по-разширяващия се пазар на биткойни, но от друга провокираха опасения, че държавният контрол може да възпрепятства привлекателността на валутата.

Същевременно през настоящия месец Бангалор ще бъде домакин на първите по рода си в Азия биткойн конференции. Изборът на място не е никак случаен, тъй като южният град е познат като "Силициевата долина на Индия".

Според прогнозите двете събития, които ще се проведат на 14 и 15 декември, ще съберат общо около 50 000 души с интерес към дигиталните валути.

"Искаме биткойните да бъдат признати и достъпът им да стане по-лесен за хората. В страната ни продължава да има твърде много регулации", заяви Сатвик Вишванатан, основател на CoinMonk – организация, която има за цел да повиши интереса към електронните пари.

Сред присъстващите на събитието се очаква да бъдат големи инвеститори и хедж фондове от региона. Представители ще изпратят и Индийската централна банка, както и Държавната банка на Индия – най-големият кредитор на публичния сектор.

"Местните фирми показват голям интерес към разплащанията с биткойни", заяви Бенсън Самюел, базиран в Бангалор биткойн инвеститор. По думите му поне няколко от най-големите търговски компании в страната ще започнат да приемат биткойни през 2014 г.

"В един от последните си доклади консултантската IT компания Infosys обяви, че разглежда позитивно дигиталните валути, като биткойна. Фондът за рисков капитал Sequoia Capital също съобщи за повишаване на интереса и доверието. Имаме голям напредък", добави още той.

Въпреки силната волатилност от последните дни стойността на биткойните се движи в умерени граници в първите часове на декември. BTC/USD се закотви на равнище от 1 003,00 долара при дневно поскъпване от 85,00 (8,98%) минути преди отварянето на сесията на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
MayaS
преди 10 години
Хайде, да пишем правилно думата биткоИн ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още