IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът се изкачи до 900 долара по пътя на обявяването му за легитимна валута

С поредното повишение стойността на биткойна се увеличава 65 пъти от януари тази година, когато виртуалната валута се търгуваше за 13,75 долара

12:52 | 19.11.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биткойнът се изкачи до 900 долара по пътя на обявяването му за легитимна валута

Тази седмица в навечерието, но и след края, на публичното изслушване на Нюйоркския департамент по финансови услуги по въпроса дали биткойните трябва да бъдат официално регламентирани, цената на виртуалната валута отбеляза сериозен ръст.

Въпреки че възходящата тенденция се възприема положително от търговците, самите размер и скорост на повишението отново разбуниха духовете за съществуването на балон на този пазар, пише CNBC.

Днес цената на биткойна за момент изкатери нов рекорден връх от над 900 долара на борсата Mt. Gox преди да се върне към 768 долара, пояснява MarketWatch. С поредното повишение стойността на биткойна се увеличава с общо 6445% от януари тази година, когато виртуалната валута се търгуваше за 13,75 долара.

На интернет платформата Bitstamp, на която се разменят биткойни за евро, долари и други валути, днес дигитални пари можеха да се купят за 744 долара, пише пък Bloomberg.

Анализаторите веднага видяха балон в цената на дигиталните пари. Още през април, когато цената им се покачи с 360% в рамките на месец, за да достигне 141 долара, анализаторът Себастиян Гали от Societe Generale, каза, че биткойнът проявява характеристиките на балон.

Миналата седмица изпълнителният директор на Euro Pacific Capital Питър Шиф сравни еуфорията около биткойна с „възхода и падението на стойността на лалета през 17-и век в Холандия“.

Въпреки това поддръжниците на валутата са абсолютно несъгласни и казват, че биткойнът ще поскъпва още. Пазарът в момента се оценява на около 7 млрд. долара, като в обращение са около 12 млн. биткойни.

Най-вероятно изслушванията в Комитета по вътрешна сигурност и правителствени въпроси към американския Сенат са причината за ръста на инвестициите в биткойни. Някои анализатори считат, че виртуална валута е на крачка от обявяването й за легитимна глобална валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
hellwitch
преди 10 години
типичен балон.Накрая всички ще реват, че са ощетени ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още