IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ понижи основния лихвен процент до 0,25%, еврото пое рязко надолу

Ходът е отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си

14:50 | 07.11.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕЦБ понижи основния лихвен процент до 0,25%, еврото пое рязко надолу

Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0,25% в отговор на последните сигнали, че икономиката на валутния блок забавя възстановяването си от най-дългата рецесия в историята.

Понижението на основната лихва изпрати рязко надолу курса на еврото спрямо щатския долар, като EUR/USD губи 1,06% до 1,3371.

Макар че повечето анализатори не прогнозираха изменение на ставката, резкият спад на инфлацията през октомври накара европейските централни банкери да предприемат неочаквания ход.

Данните на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е достигнала 0,7% на годишна база през десетия месец. Резултатът остана значително под отчетените през септември 1,1%.

По-рано тази седмица Европейската комисия (ЕК) прогнозира инфлацията за цялата 2013 г. да достигне 1,5%. Сходни са и очакванията за 2014 г., докато за 2015 г. се очакват равнище от 1,4 на сто. Заложената от ЕЦБ цел е достигане на ниво "под, но близо до 2%".

За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през май. Мярката бе взета с цел стимулиране на икономическата активност, намаляване на безработицата и даване на допълнителен тласък на развитието на затруднените от кризата страни от еврозоната.

През миналата седмица сигнал за запазването на основната лихва отправи членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Евалд Новотни. Той отхвърли опасенията за евентуално свиване на ставката, като посочи, че централната банка ще се фокусира върху ликвидността в опит да се справи със силното евро.

Същевременно Английската централна банка (АЦБ) остави без промяна основната си лихва на ниво от 0,5 на сто. Обемът на програмата за покупки на активи пък бе запазен на равнище от 375 млрд. паунда.

Чрез поредното запазване на ставката гуверньорът Марк Карни спази даденото си през август обещание, че банката няма да вдига основния лихвен процент, докато безработицата не слезе до 7%.

АЦБ не е променяла основната лихва от март 2009 г. Обемът на програмата за закупуване на облигации пък остава без изменение от юни 2012 г.

Повече за ситуацията на Стария континент може да научите от материала на Bloomberg!

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Всички лектори, теми и партньори на конференцията са вече обявени! Само до 9 ноември за участие в конференцията можете да заплатите преференциална цена с остъпка!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 10 години
Те ако бяха лошите кредити само 10% трябва да бъдат оставени всички банки, само кредитите по които след като са изтеглени няма направена НИТО ЕДНА ВНОСКА надхвърлят тези 10% ! Някой ти е промил съзнанието. Банките трябва да бъдат намалени като количество с три четвърти, от всеки четири банки три трябва да бъдат затворени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
SS-23
преди 10 години
Ха така! давай надолу! Днес 0.25, утре 0! Сега да видим дали ще мръднат лихвите на търговските банки!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
А.Любенов, Jack Bauer: респект !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 3
Jack Bauer
преди 10 години
Хубаво е ,че поне си признавате грешките,затова в БГ сте номер едно.Всичко добро Ви желая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 12
lyusien
преди 10 години
Марио Драги заслужава аплаузи Прояви решителност и понижи лихвите Трябва да продължи в същия тон и Е С го чакат добри времена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 5
Андрей Любенов
преди 10 години
случва се и нас да ни изненадат :)поздрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 1
Jack Bauer
преди 10 години
Къде изчезна статията Ви която публикувахте в 14.42 часа,че ЕЦБ запазва основната лихва непроменена?И как може да сте сигурни за нещо което ще се оповести по-късно в 14.45 часа?Направо сте по-велики и от Блумбърг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още