IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея отчете 7% ръст на износа през октомври

Експортът е подкрепен от силното търсене на смартфони, чийто ръст за периода е с 33% на годишна база

10:43 | 01.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Южна Корея отчете 7% ръст на износа през октомври

Южнокорейският износ е отчел рекордни стойности през октомври благодарение на силното търсене на смартфони (ръст от 33% на годишна база) и автомобили, и въпреки притесненията на правителството от поскъпналата местна валута, съобщава Financial Times.

Ръстът в експорта за миналия месец е 7,3% на годишна база до 50,5 млрд. долара. Повишенията в износа към САЩ и ЕС са съответно 23,2% и 16%, а към Китай – 5,5%.

След излизането на данните южнокорейският вон се повиши с 0,1% до 1060,8 за долар, като от началото на юни е поскъпнал с над 7% спрямо щатския долар.

В последните месеци чуждите инвеститори направиха сериозни покупки на южнокорейски активи, привлечени от големия излишък по текущата сметка на страната и стабилни публични финанси. В съвместно изявление от миналата седмица централната банка и финансовото министерство окачествиха този прилив като прекален, обещавайки да ограничат „стадното поведение“.

Октомврийските данни за експорта няма непременно да отслабят опасенията за скъпата местна валута. „Данните не са чак толкова силни – растежът е едноцифрен, като от началото на годината повишението е само с 2% на годишна база спрямо ниска база“, коментира Куон Юнг Сун, икономист в Nomura.

Корейският PMI индекс на HSBC/Markit, който също излезе днес, се изкачи на положителна територия за пръв път от пет месеца до 50,2 пункта, показвайки, че условията са се стабилизирали.

Остават броени дни до втората конференция за валутна търговия в България Forex Forum Investor.BG! Записването за събитието продължава, местата са ограничени!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още