IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва ли нова валутна война?

Валутните резерви на Китай са записали най-силния тримесечен ръст от второто тримесечие на 2011 г. насам

12:20 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Започва ли нова валутна война?

Валутните резерви на Китай са записали най-силния тримесечен ръст от второто тримесечие на 2011 г. насам, а експерти коментират, че ситуацията в САЩ усложнява задачата на Пекин да се бори за контрола върху валутата си, пише CNBC.

За периода юли-септември валутните резерви на Поднебесната империя са нараснали до 3,66 трлн. долара, след като през предходното тримесечие достигнаха 3,5 трлн. долара. Скокът подсказва, че централната банка се опитва да забави възхода на юана, който напоследък се търгува на рекордно високи равнища спрямо долара.

„С други думи, връщаме се към условията по време на пика на валутните войни към края на 2010 и в началото на 2011 г.“, коментира Саймън Дерик, главен валутен стратег в Bank of New York Mellon.

Чрез манипулации на резервите централната банка може да се намеси при валутни колебания. В тази връзка, на фона на вливането на ликвидност и поддържането на ниски лихви, от няколко години тече дискусия, че държавите нарочно обезценяват валутите си, за да подобрят конкурентоспособността си. Тези опасения получиха определението „валутни войни“, припомня изданието.

Уей Яо, валутен стратег в Societe Generale, смята, че централната банка на Китай ще трябва да вземе още едно тежко решение – да се възползва от влиянието на валутните резерви или да остави юана до продължи да поскъпва. Според анализатора институцията ще избере първия вариант заради влошаването на износа.

Уей посочва, че централната банка е започнала с интервенциите през август. „Очакваме централната банка да поддържа курса на юана спрямо долара стабилен около настоящите нива до края на годината“, посочва тя.

Китай се сблъска с отлив на средства заради опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да затяга паричната си политика още през тази година. Тенденцията в известна степен се обърна, след като американската централна банка успокои пазарите.

Сега обаче Пекин се сблъсква с друго предизвикателство – Вашингтон върви по ръба на пропастта заради проточилите се преговори за вдигането на тавана на дълга.

Единственият начин Китай да излезе от порочния кръг в обозримо бъдеще е да либерализира валутния режим, коментира Саймън Дерик. Изглежда, че Пекин върви към осъществяване на необходимите реформи, след като обяви, че отваря капиталовите си пазари за британски инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още