IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ролята на долара като резервна валута е изложена на риск заради споровете в САЩ

Вътрешните съображения, водещи американските политици, ще изиграят лоша шега на валутата на страната в дългосрочен план, смята Евалд Новотни

18:19 | 12.10.13 г. 2
Ролята на долара като резервна валута е изложена на риск заради споровете в САЩ

Ролята на американския долар като водеща резервна валута в световен мащаб е изложена на риск заради политическата безизходица в САЩ, която предизвиква опасения от фалит, е заявил членът на управителния съвет на Европейската централна банка и управител на австрийската централна банка Евалд Новотни пред австрийската радио-телевизионна мрежа ORF, цитирана от CNBC.

Президентът на САЩ Барак Обама и мнозинството на Републиканската партия в Камарата на представителите в американския Конгрес не успяват да постигнат споразумение за бюджет за новата финансова година и за повишаване на тавана по дълга на страната, което може да доведе до просрочване на задължения след 17 октомври.

„Ако се стигне до крах, никой не знае какво точно ще се случи. Някои предвиждат, че са налице възможности за отлагане на последиците, но най-късно до края на годината ще се стигне до драматична ситуация“, е казал Новотни.

„Очевидно е, че е изключително опасно, когато политици в страната, чиято валута е световна и все още е най-важната, са движени основно от много тесни вътрешни съображения“, е добавил той. „Това несъответствие е много опасно и според мен ще има негативно въздействие върху дългосрочната роля на долара“, е подчертал членът на управителния съвет на ЕЦБ.

Интервюиран във Вашингтон по време на конференцията на Международния валутен фонд и световната банка, той отбеляза, че нервността около безизходицата в САЩ вече е тласнала еврото нагоре. Това не е чак толкова голям проблем за австрийските износители, а по-скоро за държавите-членки на еврозоната от южната част на нейната периферия, смята Новотни.

Той припомни, че нивата на безработица в Европа все още са твърде високи. Според него икономиката на еврозоната ще се свие през тази година, а европейските държави имат нужда да ограничат бюджетните си дефицити, макар и не толкова рязко, че това да доведе до негативно въздействие върху икономиките им.

Той преценява, че не по-рано от средата на 2014 г. политиците ще са наясно дали Гърция ще има нужда от допълнителен спасителен пакет, подчертавайки, че „незабавна спасителна програма не е на дневен ред“.

Новотни изрази убедеността си, че австрийски банки като Erste Group и Raiffeisen ще издържат стрес-тестовете, на които ще бъдат подложени големите европейски банки догодина. „Има опасения, че ще се появи някаква нервност в цялата европейска банкова система във връзка с тези стрес-тестове. В подобно чувствително положение е добре да си в силна позиция и аз съм сигурен, че австрийските банки ще я постигнат“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
eboyanov
преди 10 години
но, все пак си остава ***... всички я използват ;)не за друго, просто няма елитни *** на хоризонта :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Lucifer
преди 10 години
Ролята на $ е....като на пенсионирана ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още