IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес доверието в Австралия на 3,5-годишен връх

Новото правителство и по-ниските лихви са окуражили компаниите, въпреки че условията за заетост остават лоши

11:50 | 08.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бизнес доверието в Австралия на 3,5-годишен връх

Бизнес доверието в Австралия през септември е достигнало 3,5-годишен връх, след като изборът на ново правителство и по-ниските лихви окуражиха компаниите, въпреки че условията за заетост остават лоши, съобщава Bloomberg.

Индексът на доверието е скочил от 4 на 12 пункта, според проучването на National Australia Bank (NAB) сред над 400 компании, проведено в последната седмица на миналия месец. Индексът за бизнес средата – измерител за наемането, продажбите и печалбите – се е покачил до -4 пункта от -7 през август.

Резултатите отразяват възстановяването на кабинет на мнозинството в страната, след три години на нестабилен парламент, както и рекордно ниските лихви, след като централната банка иска да пренасочи икономиката от добивната индустрия към други отрасли, включително жилищното строителство.

На 7 септември коалицията на Тони Абът зае мястото на лейбъристкото правителство, обещавайки да ограничи бюрокрацията и да намали данъците, за да подкрепи местната икономика, която възлиза на 1,5 трлн. долара.

„Резултатите от федералните избори изглежда допълнително са повишили доверието, но въпреки това заетостта остава потисната“, коментира главният икономист на NAB Алън Оустър.

Австралийският долар спадна с 9,2% през тази година, след като Reserve Bank of Australia свали лихвите до рекордните 2,5%, с което намали натиска върху промишлеността и услугите.

Икономисти очакват безработицата в страната през миналия месец да е останала без изменение на ниво от 5,8%, което е 4-годишен връх. Данните ще излязат в четвъртък. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още