IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Доларът с минимален седмичен спад въпреки продължаващата нестабилност

Американските пари върнаха позиции спрямо еврото, йената и швейцарския франк в петък

08:50 | 07.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Доларът с минимален седмичен спад въпреки продължаващата нестабилност

Щатският долар възвърна част от позагубените си позиции спрямо останалите основни валути в петък. Американските пари най-после сложиха край на негативната си серия спрямо еврото, йената и швейцарския франк.

Вероятността щатската валута да продължи да бъде под натиск и в петък бе доста голяма. Опасенията бяха свързани с първото в последните 17 години блокиране на държавната администрация в САЩ, което се очаква да доведе до провал на крехкото икономическо възстановяване пред последното тримесечие на годината.

Пазарите също така обмисляха как политическата безизходица във Вашингтон ще окаже въздействие върху преговорите за повишаване на тавана на дълга, които се очаква да бъде достигнат на 17 октомври.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър обяви в петък, че републиканците няма да подкрепят предложения от демократите бюджет и поиска съкращаване на разходите в замяна на повишаване на дълговия лимит.

EUR/USD приключи петъчната сесия на ниво от 1,3554, отстъпвайки с 0,47% след постигнатия 8-месечен връх от 1,3645 в четвъртък. На седмична база единната валута поскъпна с 0,23 на сто.

Европейската централна банка остави без изменение основния си лихвен процент на рекордно ниското ниво от 0,5% в сряда.

Американските пари поскъпнаха и спрямо йената. USD/JPY се покачи с 0,21%, установявайки се на ниво от 97,46 след 5-седмичното дъно от 96,92 в четвъртък. Двойката все пак приключи седмицата с отстъпление от 0,93 на сто.

Централната банка на Япония обяви в петък, че няма да извършва корекции на монетарната си политика. Решението бе очаквано от пазарите предвид факта, че агресивните политики на правителството на Шиндзо Абе видимо дават резултат в последните месеци.

Същевременно гуверньорът Харухико Курода предупреди, че проблемът с американския бюджет и тавана на дълга може да дестабилизират глобалните финансови пазари.

Швейцарският франк попадна под тежък натиск в петък. Банковите регулатори в страната заявиха, че извършват разследвания срещу няколко швейцарски банки във връзка с обвинения за манипулация на валутни курсове.

USD/CHF добави 0,88% до 0,9073 в последната сесия спрямо 20-месечно дъно от 0,8966 в четвъртък. На седмична база двойката приключи с печалба от 0,20 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още