IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производствен сектор достигна 17-месечен връх през септември

Положителните данни са поредният сигнал, че правителствените политики за стимулиране дават желания резултат

12:01 | 01.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският производствен сектор достигна 17-месечен връх през септември

Производственият сектор в Китай очаквано се разшири през септември след реализираните в последните месеци правителствени политики, насочени към покачване на икономическия растеж.

Правителственият индекс на мениджърите по покупките (PMI) нарасна до 51,1 пункта през септември, постигайки най-високия си резултат в последните 17 месеца. През август индикаторът отчете 51,0 пункта, припомня WBP Online.

Всяка стойност над границата от 50,0 пункта е сигнал за експанзия в сектора. Резултатите под това ниво пък са мерило за свиване на активността.

Производственият индикатор отбелязва устойчив растеж от юли насам, когато индексът удари дъно от 50,1 пункта. Покачването бе постигнато благодарение на правителствените политики за стимулиране, в това число ръста на държавните инвестиции в транспортния сектор и понижаването на данъците за дребния и среден бизнес.

Чрез последните си действия управляващите в Пекин се надяват да дадат началото на самоподдържащ се растеж, воден основно от вътрешното потребление, а не от традиционните за страната износ и инвестиции в технологии технологии.

И други икономически данни подкрепиха твърденията, че политиките са започнали да дават желания резултат. Промишленото производство в страната нарасна с 10,4% през август, надхвърляйки пазарните прогнози за ръст от 9,9 на сто. Продажбите на дребно също надминаха очакванията, скачайки с 13,4% спрямо същия период година по-рано. Месец по-рано бе постигнат растеж от 13,2 на сто.

Китайските лидери се опитват да подобрят икономическия растеж след спада през второто тримесечие до 7,5 на сто спрямо 7,7% в трите месеца до март. Въпреки че много анализатори вярват в способността на Китай да постигне заложената от управляващите цел от 7,5% през тази година, други изразяват опасенията си за това колко време усилията за стимулиране на икономиката ще дават резултат.

"Независимо от подобряването на краткосрочните перспективи ние очакваме по-бавен растеж през 2014 г. в сравнение с 2013 г., защото основните предизвикателства пред китайската икономика остават неразрешени", отбелязаха анализаторите от Barclays. "Продължаване на структурното приспособяване на политиката ще бъде необходимо за задвижване на растежа", допълниха още експертите.

Вижте още от анализа на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още