IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шиндзо Абе: Увеличаваме данъка върху продажбите догодина

Очаква се промяната в ставката да бъде съпроводена от пакет стимули за икономиката и намаляване на корпоративния данък

10:25 | 01.10.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Шиндзо Абе: Увеличаваме данъка върху продажбите догодина

Увеличението на данъка върху продажбите от 5% на 8% ще се случи през април догодина. Това каза министър-председателят на Япония Шиндзо Абе, цитиран от CNBC.

Ходът на премиера се счита за важен що се отнася до ограничаване на растящия дълг на страната. Очаква се промяната в ставката да бъде съпроводена от пакет стимули за икономиката и намаляване на корпоративния данък, за да не изпадне Япония в рецесия.

Инвеститорите приветстваха решението на Абе – японските акции поскъпнаха, а курсът долар-йена се покачи.

Промяната Абе отлагаше вече няколко години. Именно октомври чакаха инвеститорите, гражданите и бизнеса, за да чуят решението на правителството дали със сигурност ще увеличи данъка. Икономистите не очакват, че пазарните участници ще реагират мигновено на затягането на фискалната дисциплина.

Пазарите вече бяха поели нагоре, защото по-рано днес бе публикуван доклада за бизнес доверието на японската централна банка, т.нар. Tankan, който показа, че доверието на бизнеса се е изкачило до 6-годишен връх.

„Това е правилната стъпка“, коментира управляващия съдружник и директор на анализаторското звено на JPMorgan Securities в Токио Йеспер Кол. „Това, от което се нуждае управлението на Япония, е последователност, яснота и решителност, за да направи това, което е необходимо. Премиерът Абе заслужава да бъде похвален.“

„Ще имаме една по-добра данъчна система. Правителството се застрахова. Ще направи допълнителни разходи, за да предпази страната от рецесия“, добави Кол.

Налице са и известни спекулации, че японската централна банка може да засили своята агресивна парична политика с цел да неутрализира буферите в икономиката. В четвъртък предстои двудневна среща на централните банкери и тогава ще стане ясно дали слуховете ще се потвърдят или отхвърлят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
sasho7777
преди 10 години
това са професионалисти. какво ти разбира главата на тебе, че критикуваш премиера на една от най-развитите икономики на света?=D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Поредното икономическо безумие, увеличава един данък намаля друг? Политическо харакири.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още