IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японското индустриално производство се сви с 0,7% през август

Очакванията за следващите месеци обаче са за разшиване на производството с оглед на очакваното повишаване на ДДС от април

10:24 | 30.09.13 г.
Японското индустриално производство се сви с 0,7% през август

Индустриалното производство в Япония се е свило с 0,7% през август на месечна база, сочат предварителните данни на министерството на икономиката, търговията и индустрията на страната, цитирани от MarketWatch.

Резултатът отразява известното отслабване на ръста на износа и на потребителските разходи напоследък, които се отразяват върху решенията на компаниите за произвежданата продукция. Японското правителство понижи оценката си за двата индикатора в месечния си икономически доклад за септември.

Днешните данни не оправдаха и  прогнозите на икономисти, анкетирани от Wall Street Journal и Nikkei, за спад с 0,4% след елиминиране на сезонните колебания.

На годишна база спадът е от 0,2%.

Икономисти обаче очакват японските компании да увеличат производството през следващите месеци, за да се справят с вероятното повишаване на търсенето преди планираното повишаване на ДДС до 8% от настоящите 5%, което влиза в сила от април 2014 г.

Според проучване сред компаниите от бранша, включено в публикуваните от министерството данни, очакванията са производството да се разшири с 5,2% през септември и 2,5% през октомври на месечна база.

От ведомството запазват без промяна оценката си на данните, обявявайки, че продукцията „постепенно се увеличава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още