IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителските разходи в САЩ са отбелязали ръст от 0,3% през август

Същевременно доходите на домакинствата са нараснали с 0,4%, връщайки се към растеж след спада през предходния месец

17:17 | 27.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потребителските разходи в САЩ са отбелязали ръст от 0,3% през август

На фона на несигурността около бъдещето на паричната политика на Федералния резерв потребителите в САЩ все пак са успяли да увеличат разходите си през август с покачването на доходите им.

Потребителските разходи в първата по сила икономика в света са нараснали с 0,3%, подсилени от повишеното търсене на стоки за дълготрайна употреба, сочат публикуваните в петък данни на американското търговско министерство.

Същевременно доходите на домакинствата в САЩ са нараснали с 0,4%, връщайки се към растеж след спада през предходния месец. Резултатите съвпаднаха напълно с предварителните прогнози на икономистите, анкетирани от MarketWatch.

По-голямото нарастване на доходите е дало възможност на американците да спестяват малко повече пари. Равнището на спестяванията на населението е нараснало до 4,6% спрямо 4,5 на сто месец по-рано. Резултатът обаче потвърди за пореден път започналата в края на миналата година тенденция темпът да не надхвърля 5%.

Разходите на потребителите съставляват около 70% от икономиката на САЩ и имат най-голямо влияние върху растежа. Експерти отчитат, че скокът в индикатора може да спомогне за генерирането на по-бърз от очакваното растеж през третото тримесечие. Брутният вътрешен продукт се очаква да нарасне с 1,9%, което ще бъде спад от отчетените 2,5 на сто през второто тримесечие.

Потребителите са увеличили покупките на автомобили през август до най-високото ниво от повече от шест години. Месецът традиционно е белязан и от повишено търсене на продукти, свързани с подновяването на учебните занятия на децата и юношите.

Междувременно инфлацията в САЩ се придвижи нагоре с 0,1% през август. Основният индикатор, който изключва храните и енергията, пък нарасна с малко по-бърз темп от 0,2 на сто. И двата индекса са се повишили с 1,2% на годишна база. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още