IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг на Франция ще надхвърли 95% от БВП през 2014 г.

Правителството планира увеличения на данъците за домакинствата и понижения на ставките за бизнеса

16:25 | 25.09.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният дълг на Франция ще надхвърли 95% от БВП през 2014 г.

Държавният дълг на Франция ще достигне рекордните 95,1% от БВП през 2014 г., надхвърляйки предходните правителствени прогнози, съобщава BBC.

Правителствените очаквания бяха разкрити при представянето на проектобюджета на втората по сила икономика в еврозоната за следващата година. Година по-рано, по време на обсъжданията на Бюджет 2013 бе вписано, че френските дължавни задължения ще достигнат 93,4% от БВП.

Управляващите в Париж все пак очакват дългът отново да спадне през 2015 г., като потвърдиха готовността си да сведат бюджетния дефицит под установената от ЕС граница от 3%.

Правителството също така заяви, че планира частични увеличения на данъците за домакинствата. Същевременно обаче от управляващите се очакват данъчни облекчения за частния бизнес.

Новият бюджет се фокусира и върху затягането на публичните разходи, като планираните икономии спрямо бюджета за настоящата година са в размер на 15 млрд. евро. Бюджет 2014 се основава на прогнозата за икономически растеж от 0,9%, която бе понижена спрямо предните очаквания за ръст на БВП от 1,2 на сто.

Въпреки това от Париж отчитат, че разходите за обслужване на дълга ще се увеличат с до 46,7 млрд. евро в сравнение с 45 млрд. евро през 2013 г.

"Не можем да говорим за възстановяване, докато икономическият растеж е около 1%", каза Ерик Хайер, икономист във Френската обсерватория за икономически прогнози. "Днес ние произвеждаме по-малко, отколкото преди пет години. Все още сме в рецесия. Това е истинската дефиниция на рецесията", добави още той.

"Истинският отскок ще бъде отчетен, когато производството достигне ниво доста над това от 2007 г. и когато икономиката започне да създава работни места отново", заяви Хайер.

Френският президент Франсоа Оланд и неговото правителство се опитаха да покажат сериозните си намерения за орязване на държавните разходи при представянето на бюджета. Промените, които Оланд предложи в пенсионната система, не впечатлиха особено Европейската комисия, която съблюдава отблизо бюджетните преговори във Франция.

Нейра Чехич от Bloomberg с повече детайли: 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
На нас дават акъл да не трупаме дългове и определят правила за другите.Френски *** и *** не мое да интегрират а дълговте им ще растат до пълната победа на комунизЪмЪ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
balkando
преди 10 години
Интересно, французите май не говорят за увеличаване на дълга си. За разлика от американците, които отново са под организиран натиск за обществено възприемане на следващо увеличение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още