IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Австралия достигна 4-годишен връх от 5,8%

Повишението през август е водено от разширеното освобождаване на служители в сферата на минното дело

09:42 | 12.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Австралия достигна 4-годишен връх от 5,8%

Безработицата в Австралия нарасна до 4-годишен връх през август, водена от разширеното освобождаване на служители в сферата на минното дело, пише WBP Online. Индикаторът е нараснал до сезонно изгладените 5,8% спрямо отчетените месец по-рано 5,7 на сто.

Според публикуваните в четвъртък данни на Австралийското статистическо бюро броят на заетите лица е отстъпил с 10 800. Резултатът изненада анкетираните по-рано от MarketWatch анализатори, чиито консолидирани очаквания бяха за ръст от 10 000.

Броят на хората, трудещи се на пълно работно време, е паднал с 2 600 до 8,13 млн., докато работещите на непълен ден са се смъкнали с 8 200 до 3,51 млн.

По данни на Бюрото делът на хора в трудоспособна възраст – работещи или активно търсещи работа, е намалял до 65 на сто през август спрямо 65,1%. Очакванията на експертите бяха за ръст до 65,2%.

Данните за заетостта последваха публикуваните по-рано през седмицата доклади за покачващото се бизнес и потребителско доверие. Оптимистичните резултати от последните дни бяха ясен сигнал за завръщане на положителните нагласи спрямо австралийската икономика след победата на водената от Тони Абът либералнационална коалиция.

Въпреки че икономиката на Австралия продължава разширяването си вече повече от две десетилетия, сигналите за забавяне на Китай доведоха до намаляване на цените на суровините. Добивната промишлено пък е един от основните отрасли на австралийското национално стопанство. В тази връзка новото правителство обеща да предприеме бързи действия за стимулиране на икономиката чрез намаляване на данъците и изграждане на нова инфраструктура.

Спадът на цените на ресурсите имаше мултиплициращ се ефект и върху други ключови сектори, в това число инженерните и строителните услуги, които обявиха мащабни съкращения на персонал през последните месеци.

Същевременно стана ясно, че потребителските цени в страната се очаква да се повишат с по-бавен темп от очакваното месец по-рано през 2014 г., тъй като националното стопанство ще продължи да търпи несгодите на слабата икономическа активност.

Според проучване сред потребителите, проведено от Melbourne Institute, инфлацията през следващите 12 месеца се очаква да бъде на ниво от 1,5% – значително по-ниска спрямо очакванията месец по-рано. Нагласите на потребителите през август показваха потенциал за ръст от 2,3 на сто през следващата година.

Последните данни за годишната инфлация в Австралия отчетоха нарастване от 2,4% през второто тримесечие според данните на Австралийското статистическо бюро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още