IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износът на Германия с неочакван спад през юли

На Германия ще й е трудно да запази темповете на ръст на експорта заради бавното възстановяване на еврозоната

10:16 | 06.09.13 г.
Износът на Германия с неочакван спад през юли

Износът на Германия неочаквано се е свил през юли, въпреки че възстановяването на икономиката показва признаци на раздвижване, предаде Bloomberg.

Коригираните с работните дни и сезонните фактори данни на федералната статистическа служба сочат, че експортът е намалял с 1,1% спрямо юни, когато нарасна с 0,6 на сто. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха износът да се разшири с 0,7%.

Същевременно статистиката отчита месечен ръст на вноса от 0,5% през юли.

Търговският излишък на Германия през юли се е свил до 16,1 млрд. евро, а дефицитът по текущата сметка е намалял до 14,3 млрд. евро.

Германската централна банка очаква икономиката на страната да се “нормализира и стабилизира” към края на тази година, като прогнозата е за ръст от 0,7%, след като еврозоната излезе от най-дългата рецесия, която преживя заради кризата.

Икономисти обаче признават, че на Германия ще й е трудно да запази темповете на ръст на експорта заради бавното възстановяване на основния търговски партньор на страната – еврозоната.

Вчера стана ясно, че промишлените поръчки са намалели с 2,7% през юли, като понижението се дължи именно на резкия спад на поръчките от еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още