IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ с рекорден ръст през август

Резултатът се оказа най-високият в 5-годишната история на индекса на ISM

19:23 | 05.09.13 г.
Секторът на услугите в САЩ с рекорден ръст през август

Секторът на услугите в САЩ се е разширил през август с бързия темп от започването на отчитането си преди пет години, показа проучване сред индустриалните ръководители в първата по сила икономика света.

Институтът за управление на доставките (ISM) обяви в четвъртък, че индексът на поръчките на мениджърите се е изкачил до рекордните 58,6 пункта през миналия месец спрямо отчетените 56 пункта през юли.

Резултатът се оказа най-високият в историята на индекса, който бе създаден през 2008 г. Включвайки и по-ранните изготвяни от ISM индекси, оценката за август достигна най-доброто си ниво от края на 2005 г.

"По-голямата част от коментарите на анкетираните за условията за бизнес и посоката на развитие на икономиката като цяло продължават да бъдат най-вече положителни", заяви Антъни Ниевес, който е главният отговарящ за индекса на ISM.

Скокът на индекса на услугите съответства с рязкото покачване в проучването на ISM сред производствените мениджъри, представено по-рано през седмицата. Оповестеното във вторник проучване достигна най-добрият си резултат в последните две години през август.

И докато докладите на ISM понякога са разглеждани пренебрежително от експертите поради голямата волатилност на оценките на месечна база, то този път анализатори посочват, че едновременното подобряване на двата индекса предполага, че по-добрите времена пред щатската икономика тепърва предстоят.

Може би най-положителната част в доклада се наблюдава при намеренията за наемането на нов персонал. Габаритът за очакваната заетост е напреднал с 3,8 пункта до 57 пункта, достигайки най-високото си ниво от февруари насам.

"Отчитаме, че има оживление в нашия бранш", заяви изпълнителен директор на строителна фирма. Собственик на компания за търговия на дребно пък отбелязва: "Условията продължават да показват подобрение".

MarketWatch припомня, че всеки резултат над 50 пункта показва разширение на активността. Анкетираните по-рано от агенцията експерти очакваха спад на индикатора до 55 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още