IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка запази основната си лихва

Централните банкери подобриха оценката си за развитието на третата по големина икономика в света

09:32 | 05.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Японската централна банка запази основната си лихва

Японската централна банка (ЯЦБ) запази текущия курс на монетарната си политика, оставяйки без изменение основната си лихва на ниво от 0,1%. Централните банкери също така декларираха, че третата по големина икономика в света се възстановява умерено, съобщава CNBC.

"Японската икономика се възстановява умерено", се посочва в официалното изявление на банкерите. Те коригираха в положителна насока оценката си от август, когато националното стопанство бе описано като "започващо да се възстановява умерено".

Както повечето експерти очакваха, банкерите гласуваха единодушно в полза на увеличаването на паричната база (паричните средства и депозити в централната банка) с годишен темп от 60 трлн. йени до 70 трлн. йени.

Очакванията са новият поглед върху икономиката от страна на ЯЦБ да даде допълнителен тласък на реформите на правителството на Шиндзо Абе. Управляващите вече обявиха намерението си да увеличат на два етапа данъка върху продажбите през 2014 и 2015 г. - ход, който се очаква да спомогне за понижаването на огромния държавен дълг на Япония.

"Моментът за обновяването на оценката на ЯЦБ изглежда подходящ, тъй като коригираните данни за брутния вътрешен продукт вероятно ще покажат, че капиталовите разходи са положителни", каза Шуджи Тоноучи, старши стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

"Основните ни очакванията са, че ЯЦБ ще разхлаби монетарните си стимули отново около времето на първото увеличение на данъка върху продажбите догодина. Съществуват рискове покрай ситуацията в Близкия Изток и отвъдморските икономики, но ако банкерите предприемат такъв ход, той ще бъде провокиран от вътрешни причини", посочи още експертът.

Япония излезе от рецесията през 2012 г., а голяма част от макроданните от тази година показаха ползите от агресивната политика на управляващите, известна като "Абеномика".

Последните данни се оказаха особено обнадеждаващи, след като нивото на безработицата достигна най-ниското си равнище от почти 5 години насам. Основните потребителски цени пък се покачиха с най-бързия си темп в последните над четири години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още