IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БВП на Австралия с ръст от 2,6% през второто тримесечие

Резултатът надхвърли очакванията на централната банка на страната, което намалява вероятността от нови понижения на основната й лихва

10:00 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
БВП на Австралия с ръст от 2,6% през второто тримесечие

Австралийската икономика се е разширила с по-висок от очакваното темп през тримесечието от април до юни, подсилена ок покачването на потребителските разходи, съобщава BBC.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Австралия се е покачил с 2,6% през трите месеца до юни спрямо същия период година по-рано, показват публикуваните във вторник официални правителствени данни. В сравнение с предходното тримесечие пък растежът е бил 0,6%.

Резултатът надхвърли очакванията, след като повечето на анализатори бяха консолидирали оценките си около покачване от 2,5% на годишна база.

Данните за растежа на австралийската икономика са разглеждани от експертите като ясен знак, че централната банка на страната най-вероятно ще ограничи по-нататъшното разхлабване на монетарната си политика.

"Резултатът е над това, което Централната банка на Австралия очакваше. Положителният сигнал най-вероятно ще намали вероятността от допълнително понижаване на лихвените проценти в близкото бъдеще", каза Матю Джонсън, стратег в UBS.

Австралийската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниския размер от 2,5% през август. На заседанието си във вторник обаче централните банкери решиха са оставят без промяна нивата, запазвайки текущия курс на паричната си политика.

Рекордното понижение на лихвените нива бе породено от забавянето на икономическия растеж на Австралия в последните месеци, след като страната се радваше на силен подем в последните няколко години.

Една от основните причини за бурния растеж на австралийската икономика бе местната добивна индустрия. Ръстовете бяха породени от чувствителното покачване на цените на суровините на международните пазари.

Секторът обаче претърпя спад в последните месеци на фона на пониженото търсене, най-вече от страни като Китай. Това предизвика опасения сред множество пазарни участници и експерти, че икономическият растеж на страната може да продължи забавянето си в следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още