IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработните в Испания намаляха минимално през август

31 човека по-малко са без работа, но това е първи август от 2000 г., когато безработните в страната намаляват

19:14 | 03.09.13 г.
Безработните в Испания намаляха минимално през август

Броят на испанците, регистрирани като безработни през август, е намалял минимално, но правителството на страната отчита 6-ти пореден месец на спад на безработицата, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на испанското министерство на труда.

За управляващите в Испания това е пореден признак, че икономиката е загърбила най-лошото, подчертават от агенцията.

Едва 31 човека по-малко са регистрирани като безработни през миналия месец, но това е първият август от 2000 г. насам, когато безработицата в страната намалява. Сезонният пазар на труда в Испания, където мнозина разчитат на натоварения туристически сезон за неколкомесечна работа в курортите, често предизвиква ръст на безработицата в края на август, тъй като хотелите и ресторантите започват да затварят.

„Налице е стабилизиране на пазара на труда и бих казал, че това е повод за надежда. Все още има много работа за вършене, но бих казал, че достигнахме дъното. През втората половина на годината ще станем свидетели на лек растеж“, заяви испанският министър на икономиката Луис де Гиндос в интервю за местната радиостанция Cadena Ser.

От 2008 г. досега испанската икономика последователно влиза в рецесия и излиза от нея, а нивото на безработицата се извиси доста над средното за Европейския съюз, след като милиони работници бяха съкратени след спукването на балона на пазара на недвижими имоти в страната. През второто тримесечие тя се задържа на 23,6%.

Около половината от над 6 млн. испанци без работа са в това състояние от над година, а мнозина от дълготрайно безработните престават да се регистрират в бюрата по труда, след като срокът за ползване на помощи изтече. Почти една трета от този тип безработни в еврозоната живеят в Испания.

През юли 56% от младежите под 25 години, търсещи работа, не са успели в начинанието си, сочат официални данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още