IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите в Япония се понижиха за 14-ти пореден месец през юли

Компаниите не са достатъчно уверени в устойчивостта на икономическото възстановяване, коментира икономист

10:10 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Заплатите в Япония се понижиха за 14-ти пореден месец през юли

Заплатите в Япония продължиха да се понижават през юли, поставяйки под допълнителен натиск решението на премиера Шиндзо Абе дали да увеличи данъка върху продажбите, пише Bloomberg.

Редовните заплати с изключение на извънредния труд и бонусите са отстъпили с 0,4 на сто на годишна база, отбелязвайки 14-тия си пореден месец на спад, според публикуваните във вторник данни на Министерството на здравеопазването, труда и социалните грижи. Премиалните плащания от своя страна са нараснали с 2,1%.

Увеличаването на доходите на населението е от ключово значение за успеха на мащабния план на правителството, популярен като "Абеномика". Усилията на Шиндзо Абе да съживи националната икономика спомогнаха за отслабване на йената спрямо валутите на основните търговски партньори, като по този начин бе даден тласък на печалбите на експортно ориентираните компании. С оглед обаче на понижаващите се заплати и нарастващите потребителски цени евентуалната промяна в посока повишение на данъка върху продажбите може да застраши успеха на "Aбеномиката".

"Компаниите не са достатъчно уверени в устойчивостта на икономическото възстановяване", заяви Йошимаса Маруяма, главен икономист на Itochu Corp. в Токио. "Ако заплатите не се подобрят чувствително, това може да се превърне в политически риск за администрацията на Абе", допълни още експертът.

Воденото от Шиндзо Абе правителство взе решение да повиши данъка върху потреблението през април 2014 г. от сегашните 5 на сто до 8%. Налогът трябва да бъде покачен още веднъж по време на текущия мандат на управляващите – до 10% през октомври 2015 г.

Междувременно във вторник японският министър на икономиката Акира Амари обяви резултатите от проведените през уикенда заседания с бизнес лидери, учени и представители на отделните потребителски групи. Публичните дискусии имаха за цел да дадат допълнителна яснота за плановете на правителство относно дългосрочното развитие на националната икономика.

"Компаниите няма да увеличат основните заплати на служителите си, освен ако не са уверени в бъдещето", посочи министърът. "Ние ще изградим среда, в която те ще имат достатъчно доверие за повишаване на доходите", допълни още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още