IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката изглежда дава резултат

Япония се измъква от дефлацията, обяви правителството, след като данните сочат възстановяване на икономиката

11:28 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Абеномиката изглежда дава резултат

 

Нивото на безработица се понижава за втори пореден месец, достигайки 3,8% през юли, като това е най-ниският показател от октомври 2008 г.

Разходите на домакинствата са нараснали минимално през юли на годишна база, след като потребителите са били склонни да отделят повече средства за пътувания, забавления и заведения. Доходите на работещите са се увеличили с 1,3% през юли на годишна база, като това е 5-и пореден месец на повишение.

Данните показаха още, че производството се е разширило с 3,2% през юли, а производителите очакват процесът да продължи през следващите 2 месеца в съзвучие с проучването за бизнес активността, показващо, че производството се е разширило за 6-ти пореден месец през август.

„Данните за производството потвърждават умерено възстановяване в заводската активност, а същинската производствена инфлация и тази, която изключва енергоносителите, показват, че икономиката се насочва към пресичане на дефлацията“, смята Ясуо Ямамото, старши икономист в изследователския институт Mizuho в Токио.

Японският премиер Шиндзо Абе и централната банка на страната заложиха на мащабни фискални и монетарни стимули, които да вдъхнат живот на икономиката, а натрупващите се признаци за съвземане се разглеждат като подкрепа за планираното повишаване на ДДС.

Песимистите твърдяха, че ползите от Абеномиката – стратегия на фискални и монетарни стимули, съчетана със стратегия за дългосрочен растеж – може да се окажат мимолетни и че няма да успеят да накарат компаниите да увеличат разходите си за инвестиции и заплати.

Японската икономика се разшири с 2,6% през второто тримесечие на приравнена към годишна основа база, регистрирайки трето поредно тримесечие на разширяване, след като подемът в износа се добави към устойчиво силното лично потребление.

При положение, че вътрешното търсене е устойчиво и подкрепя производствената активност, опасенията, че слабият растеж на развиващите се пазари може да се окаже в тежест на износно ориентираната японска икономика, намаляват в голяма степен.

Данните обаче останаха под очакванията на анализаторите, осигурявайки нови аргументи за поддръжниците на повишаването на ДДС от настоящите 5% до 8% през април 2014 г. и до 10% през октомври 2015 г. „Ако въпросът е дали днешните данни са положителни или негативни за повишаването на ДДС, може да се каже, че те са положителни“, смята Амари.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още