IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Абеномиката изглежда дава резултат

Япония се измъква от дефлацията, обяви правителството, след като данните сочат възстановяване на икономиката

11:28 | 30.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Абеномиката изглежда дава резултат

Япония загърбва дефлацията, обяви правителството на страната, след като данни, показващи повишаване на цените, спад на безработицата, по-високи доходи и производствена активност, набираща инерция, насочват към продължаващо възстановяване в четвъртата по големина световна икономика, съобщи Ройтерс.

Днешните данни рисуват една по-светла картина за страната, която се опитва да се измъкне от тормозещата я от 15 години дефлация, след като същинските потребителски цени отчетоха най-силния си ръст от близо 5 години, безработицата падна до най-ниското си ниво от близо 5 години, промишленото производство се разшири и се очаква да продължи да го прави, а доходите на японските работници нараснаха.

И макар че ръстът на цените се дължи главно на по-високите сметки за електричество и слабата йена, тласнала нагоре разходите по вноса, силата на пазара на труда и нарастващите доходи вещаят добри дни за личното потребление, което е ключов двигател на възстановяването.

Същинските потребителски цени, които изключват петролните продукти, но не и пресните храни, са нараснали с 0,7% през юли на годишна база, сочат данни на японското министерство на вътрешните работи и комуникациите. Това е втори пореден месец на повишаване на цените, като то е най-голямото от отчетения през ноември 2008 г. ръст от 1%. През юни потребителските цени нараснаха с 0,4%.

„Япония се измъква от дефлацията“, заяви японският министър на икономиката Акира Амари.

Централната банка на страната си е поставила за цел инфлацията да достигне 2% в рамките на 2 години, но мнозина анализатори я смятат за прекалено оптимистична предвид на дългогодишната дефлация.

„По-голямата част от ръста на потребителските цени все още идва от енергоносителите, а натискът върху цените им в посока нагоре вероятно ще започне да се забавя през следващите месеци“, отбеляза Шуджи Тоноучи, старши стратег за активите с фиксиран доход в Mitsubishi UFG Morgan Stanley Securities в Токио. „За Японската централна банка нещата вървят по график, но в момента аз все още не бих изразил прекален оптимизъм по отношение на цените“, добави той.

Индексът за същинската инфлация, който изключва както цените на енергоносителите, така и на пресните храни, се е понижил с 0,1% през юли на годишна база, като темпото на спад отслабва спрямо отчетените през юни 0,2%.


 

Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още