IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската икономика се е разширила с 2,5% през второто тримесечие

Резултатът надхвърли първоначалната оценка за ръст от 1,7%, както и прогнозите на икономистите

16:39 | 29.08.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Американската икономика се е разширила с 2,5% през второто тримесечие

Икономиката на САЩ се е разширила с по-бърз от първоначалната оценка темп през второто тримесечие на 2013 г., показа публикуваният в четвъртък официален правителствен доклад, цитиран от MarketWatch. Данните вдъхнаха нова доза оптимизъм относно икономическите перспективи пред първата по сила световна икономика.

Докладът на щатското Бюро за икономически анализи показа, че брутният вътрешен продукт се е увеличил със сезонно изгладения годишен темп от 2,5% през трите месеца до юни. Резултатът остана над предварителните прогнози за покачване от 2,2%. Първоначалната оценка на Бюрото пък бе за скок с 1,7%.

Същевременно потребителските разходи в САЩ са нараснали с 1,8% през второто тримесечие, надвърляйки леко очакванията за ръст от 1,7%. Индикаторът остана без изменение спрямо първоначалната оценка.

Потребителските разходи съставляват близо 70% от общия икономически растеж на американската икономика.

Друг икономически доклад, публикуван днес в САЩ, показа, че броят на новите молби за помощи при безработица през приключилата на 24-ти август седмица е намалял с 6 000 до 331 000. За сравнение анкетираните от MarketWatch експерти очакваха спад до 330 000.

Първоначалната оценка за предходната седмица бе за 336 000 молби, но резултатът бе ревизиран леко нагоре до 337 000.

Както експертите, така и пазарните участници наблюдават с интерес икономическите новини от САЩ с оглед на плановете на Федералния резерв да ограничи стимулите си до края на 2013 г. Въпреки относително стабилния растеж на заетостта в последните три години американската икономика все още е назад с близо 2 млн. работни места от началото на финансовата криза.

Последните тенденции пък показват леко забавяне при наемането на персонал. През приключилото в края на юни тримесечие икономиката добавяше средно по 175 000 работни позиции на месец, което е спад от средните 205 000 на месец в началото на годината.

През следващата седмица правителството ще представи доклад за заетостта през август. Икономистите очакват резултатът да остане близък до отчетените 162 000 новонаети служители през юли.

Също в четвъртък от щатското Министерство на труда съобщиха, че продължаващите молби за безработица, които отразяват броя на вече получаващите обезщетения, е паднал с 14 000 до 2,99 млн. за приключилата на 17-ти август седмица. Средната оценка за последните четири седмици пък бе повишена с 9 500 до 3 млн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
kane
преди 10 години
според мен БВП на САЩ се вдигна рязко защото Кати Пери е пяла повече под душа и това според новата методология на изчисляване на БВП на САЩ се брои за продукт, защото тя тренира за новия си хит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 10 години
Нещо се бъзикате със САЩ но и в кризата те под 2% растеж не паднаха. В Европа ЕЦБ финансира с над 4 трилиона за 5 години само,че банките. Поне ФЕД взема за гаранции ипотеки, а европейците раздават пари на доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Sokratus
преди 10 години
Ето защо им е пораснала икономиката:http://***.capital.bg/biznes/finansi/2013/05/14/2060768_severna_amerika_shte_izmesti_opek_v_dobiva_na_petrol/Дали имате чувство за хумор или комплекси, сами може да решите!?!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
KostaBee
преди 10 години
Поръчали са повече ракети тва тримесечие :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 9
Сините камъни
преди 10 години
И как е станало това?Като купуват чесън от Китай и го продават като прозиведен в Калифорния!Една глава чесън, която се води органик, струва два долара, а три дават за пет долара! Далавера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още