IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новотни: Ниските лихви дават сигурност на пазарите

Текущата монетарна политика е резултат от слабия икономически растеж и високата степен на несигурност, посочи членът на ЕЦБ

14:17 | 29.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новотни: Ниските лихви дават сигурност на пазарите

Уверенията на основните централни банки, че лихвите ще останат ниски за продължителен период от време дават на пазарите "известна сигурност". Това заяви в четвъртък членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, като подчерта увереността си, че текущата политика е резултат от слабия икономически растеж и високата степен на несигурност, пише Ройтерс.

"Централните банки дават на пазарите известна сигурност със задържането на по-ниските нива на лихвените проценти", посочи централният банкер по време на икономическа конференция в Австрия. Въпреки това Новотни отбеляза, че новият инструмент на ЕЦБ, познат като "Бъдещи насоки" не е безусловен.

Чрез „Бъдещи насоки“ централната банка цели даването на ясен знак на пазарите за това какво възнамерява да прави с нивата на лихвените проценти в обозримото бъдеще. Тези насоки са разглеждани с особена важност от инвеститорите, защото им позволяват да изградят по-дългосрочни стратегии за предстоящите си вложения не само спрямо сегашното ниво на лихвените проценти, но и на базата на бъдещите лихвени ставки. Това намалява несигурността относно утрешния ден и увеличава степента на поемане на риск.

Евалд Новотни направи коментарите си в навечерието на заседанието на ЕЦБ следващия четвъртък. Очакванията както на пазарите, така и на експертите са централните банкери са запасят текущата рекордно ниска ставка на основната лихва в размер на 0,5%

23-мата членовете на Изпълнителното бюро на ЕЦБ ще заседават на фона на последните икономически новини от еврозоната, които показаха леко възстановяване в рамките на валутния блок. Потребителският дух в еврозоната се подобри повече от очакваното през август, достигайки най-високото си ниво от повече от две години, според данните на европейската статистическа агенция Евростат. Същевременно брутният вътрешен продукт на първата по сила икономика в рамките на съюза – Германия, нарасна с 0,7 на сто през второто тримесечие спрямо периода януари-март, когато растежът бе 0,1%.

През миналата седмица Евалд Новотни заяви, че към момента няма причина за допълнително понижаване на основни лихвените проценти. "По мое мнение няма достатъчно много аргументи към момента за намаляване на лихвата", посочи тогава гуверньрът на Австрийската централна банка, като допълни, че "една положителна стратегия би била запазването на постоянство в решенията".

"Централната банка обяви, че ще повиши лихвите отново, когато икономиката се подобри. Това е добре", отбеляза още централният банкер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""""""""Централната банка обяви, че ще повиши лихвите отново, когато икономиката се подобри. Това е добре", отбеляза още централният банкер. """""""""""Звучи ми много арогантно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
SS-23
преди 10 години
Новотни: Ниските лихви дават сигурност на пазарите................................................................................За трети път вече, в течение на 2 седмици, големите "мозъци" и баш "икУнумисти от Европата, стигат до простичките, съвсем очевадни и елементарни изводи, за които говоря от поне година и половина. Естествено, че ниските лихви са положителни във всеки един аспект- и за пазарите, и за т.н. "бизнес" и най-вече за хората! А най-доброто е ако изобщо няма лихва...както преди 150-200 години е нямало. Наште големи "мозъци" обаче, са се сагрижили, че щели да избягат "спестителите"... Е къде ше избягат- питам аз? На тези, които лихва 0.5% им е малко, и считат, че във форекса или в далаверата ще имат повече доход- нека "инвестират"...какво по-добро от това...нали "инвестициите" увеличавали "ръста" на икономиката, което значи, че сме ОК. Истината е, че единственият, който няма да е ОК , при ниска лихва е.....неговото име е..... :)))).....БАНКАТА!! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още