IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия повиши основната лихва до 9%

Страната се бори с инфлацията, след като националната валута се обезцени заради изтеглянето на капитали

10:08 | 29.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бразилия повиши основната лихва до 9%

Бразилия повиши основната лихва до 9% - най-високо ниво от 16 месеца, в опит да пребори инфлацията и да възстанови доверието на инвеститорите в най-голямата икономика от Латинска Америка, предаде Ройтерс.

Комитетът за паричната политика на централната банка на страната гласува единодушно увеличението на лихвения процент с половин процентен пункт, за да облекчи страха от инфлация, който се засили заради спада на бразилската валута на пазарите.

Ходът на централната банка беше очакван от икономистите, тъй като институцията от април навлезе в цикъл на затягане на паричната политика, отбелязва информационната агенция. Централната банка оставя вратичка и за допълнителни повишения на основния лихвен процент.

Паричните власти в развиващите се икономики се борят, за да компенсират мащабния отлив на капитали, предизвикан от очакваното оттегляне на икономическите стимули в САЩ и по-силния долар. Заради изтеглянето на средства от инвеститорите валутите на развиващите се страни претърпяха тежки поражения, което оказва подкрепа за ръст на инфлацията заради по-скъпия внос.

Опасността за Бразилия е дори по-голяма заради хаотичната политика, включително и държавната намеса в повечето икономически сектори.

Бъдещите повишения на основната лихва в страната ще зависят от темповете, с които се обезценява реала. Заради натиска върху бразилската валута някои анализатори залагаха дори на по-голям ръст на основния лихвен процент, но централната банка бързо отрече спекулациите.

Институцията коментира обаче, че “високата инфлация вреди на икономиката, тъй като ограничава инвестициите и разходите на местните предприятия и потребители”. В тази връзка някои анализатори залагат, че още през октомври ще станем свидетели на ново повишение на лихвата в страната.

Централната банка на Бразилия доста агресивно повиши основната лихва през април заради резкия ръст на потребителските цени. Оттогава годишната инфлация в страната се поохлади, но още остава над дългосрочната цел. Тази година се очаква и силен ръст на цените на горивата, което също повишава очакванията за инфлацията до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още