IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай разрешава секюритизирането на кредитни активи

Мярката е част от усилията на управляващите да ограничат броя на лошите кредити

16:00 | 28.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай разрешава секюритизирането на кредитни активи

Китайските власти планират започването на пилотна програма за секюритизиране на кредитни активи, съобщи в сряда местното държавно радио, позовавайки се на информация от Държавния съвет. Мярката е част от плана на правителството за "почистване" на лошите дългове, съобщава Ройтерс.

Държавният съвет – правителството на Китай – реши на редовно заседание в сряда да даде началото на пилотната схема с условие, че рискът ще бъде строго контролиран.

Управляващите в Пекин обявиха, че висококачествените обезпечени с активи ценни книжа (ABS) могат да се търгуват на фондовата борса. По този начин ще могат да се предоставят повече инвестиционни възможности за пазарните участници.

Високорисковите активи ще бъдат изключени от пилотната програма. Управляващите обаче не дадоха допълнителни подробности за това какви специфични видове активи ще бъдат включени в рамките на схемата.

Китай поднови през миналата година търговията с ABS след прекъсването вследствие на финансовата криза от 2008-2009 г. Въпреки това към момента властите отчитат, че напредъкът е бавен.

Информацията за новата пилотна програма за секюритизиране на кредитни активи не изненада пазарите. По-рано тази годината Китайската централна банка намекна за възможността да се прибегне до подобен ход.

Управляващите в Китай се опитват да обуздаят бързото покачване на общия брой заеми на фона на опасенията за нарастване на дела на лошите дългове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още